Paweł Salamon Ambasadorem Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych

0
811

Paweł Salamon, wielokrotnie nagradzany Szef Kuchni został polskim Ambasadorem Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2019, który potrwa do 18 października w Helsinkach. Projekt organizowany przez Komisję Europejską, składa się z cyklu wydarzeń mających na celu przywrócenie pozytywnego wizerunku edukacji zawodowej oraz promocji Kształcenia i Szkoleń Zawodowych (KSZ). Odkryj swój Talent! to motto kampanii adresowanej do osób w każdym wieku, a KSZ dla wszystkich – Umiejętności dla Życia to jej tegoroczny motyw przewodni.

– Jestem zachwycona, że Paweł Salamon zgodził się na wsparcie Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych. Edukacja zawodowa jest świetnym wyborem, który wyposaża ludzi w umiejętności niezbędne na rynku pracy w XXI wieku oraz otwiera wiele możliwości rozwoju dalszej kariery zawodowej. Od początku mojej kadencji dokładam wszelkich starań, by promować tę ideę poprzez inicjatywy takie, jak Tydzień Umiejętności Zawodowych oraz współpracę z naszymi Ambasadorami – mówi Marianne Thyssen, europejska komisarz ds. zatrudnienia, spraw społecznych, umiejętności i mobilności pracowników.

Polski Ambasador jest zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Jako laureat wielu prestiżowych konkursów, od 2015 roku nieustannie otrzymuje wyróżnienie Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Poza pracą w Hotel & Restaurant Smolarnia, Paweł Salamon promuje kształcenie zawodowe jako wykładowca w Szkole Kulinarnej w Gorzowie Wielkopolskim, gdzie przygotowuje uczniów do konkursów na poziomie krajowym i międzynarodowym. W 2016 roku został powołany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej do ścisłego grona ekspertów ds. rozwoju systemu edukacji zawodowej.

W ramach projektu KSZ, Paweł Salamon należy do grupy ambasadorów – wolontariuszy z różnych państw członkowskich UE, którzy zostali wybrani przez Komisję Europejską oraz organy państwowe do pełnienia prestiżowej roli szerzenia informacji o KSZ w swoich krajach.

Jestem zaszczycony, że mogę być Ambasadorem Polski w trakcie Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2019. Nie mogę się doczekać bliskiej współpracy z Komisją Europejską, aby wspólnymi siłami zwiększać świadomość na temat tej ważnej dla naszego kraju inicjatywy. Umiejętności zawodowe pomagają odkryć swój talent i znaleźć wymarzoną pracę. Mogą otworzyć drzwi do wielu zawodów i profesji – elektryka, inżyniera, stolarza, projektanta, muzyka, sprzedawcy, stylisty… Lista możliwości jest nieskończona. Jak wynika ze statystyk[1] 60 proc. absolwentów systemu KSZ znajduje pierwszą, stałą pracę w ciągu miesiąca od skończenia nauki, a statystyki te wzrastają do 80 proc. po kolejnych pięciu miesiącach. Trzeba też pamiętać, że edukacja zawodowa jest możliwa w każdym wieku – nigdy nie jest za późno na naukę – mówi Paweł Salamon.

Paweł Salamon

W zeszłym roku, w trakcie trwania trzeciej edycji Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych, odbyło się ponad 1800 wydarzeń w 45 krajach. Zasięg zeszłorocznej kampanii w mediach społecznościowych to ponad 34 miliony osób, które zetknęły się z informacją na temat inicjatywy. Prognozuje się, że tegoroczne wydarzenie osiągnie jeszcze bardziej imponujące rezultaty.

—————————————————————————————————

Statystyki KSZ: Europa[1] Źródło: Krótki przewodnik po działaniach UE w ramach kształcenia i szkolenia zawodowego (KSZ). Komisja Europejska 2018:
60% absolwentów systemu KSZ znajduje pierwszą, stałą pracę w ciągu miesiąca
od skończenia studiów (wzrasta do 80% po sześciu miesiącach)
85% studentów KSZ jest zadowolonych z umiejętności, które posiedli
Ilość miejsc pracy dla wysoko wykwalifikowanych pracowników ma się zwiększyć o 21%
w latach 2015-2025, podczas gdy liczba ofert dla nisko wykwalifikowany pracowników, zmniejszy się o 17%
Ponad 120 000 uczniów zawodowych oraz praktykantów, a także ok. 20 000 pracowników, każdego roku czerpie korzyści z Europejskich możliwości mobilności

 

Fot:Umbe Ber z Pixabay 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.