Nowe przerwy kawowe w hotelach sieci Qubus

1
1604
Idea zdrowego odżywiania nie traci na popularności. W 2016 roku co trzeci Polak stosował jakąś dietę. Ten trend widać też w branży hotelarskiej. Konferencyjne przerwy kawowe coraz częściej przypominają serwisy cateringowe z naturalnymi produktami i superfood.

Eksperci branży żywieniowej wskazują, że nacisk na zdrowie, naturę i ekologię nie słabnie. Powstaje coraz więcej sklepów z bio żywnością i poradni dietetycznych. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, z jakich gospodarstw pochodzą produkty i czy powstały przy zachowaniu norm zrównoważonego rozwoju.

Kolejnym istotnym aspektem odżywiania stała się częstotliwość posiłków, a co za tym idzie popularność mini przekąsek. Kiedyś normą było spożywanie 3 posiłków dziennie. Dziś jest to 5, a nawet 7 mniejszych dań w ciągu doby. Branża hotelarska podąża za tym trendem i dlatego coraz więcej obiektów proponuje różne warianty przerw kawowych. To już nie tylko wybór ciast i kaw, ale także świeżych owoców i warzyw oraz pysznych sałatek.



Dla każdego coś dobrego

„Podczas konferencji bardzo ważne jest zapewnienie uczestnikom zbilansowanego poczęstunku. W dzisiejszych czasach nasi Goście dbają o sylwetkę i zdrowie, dlatego sieć Qubus Hotel wprowadziła do swojej oferty 3 nowe przerwy kawowe. Jedną z nich jest wariant FIT. W tej ofercie znajdują się miksy nasion i suszonych owoców oraz mieszanki pokrojonych warzyw. Kolorowe kubki z cząstkami warzyw i owoców są wygodne dla Gości, na tzw. „jeden kęs”. Oprócz kawy i herbaty, podawana jest też woda kokosowa” – mówi Joanna Łuczyńska, manager gastronomii w Qubus Hotel.

Stoły podczas przerw kawowych coraz częściej wyglądają bardzo kolorowo. Przerwy różnią się asortymentem, wielkością i czasem podania. Można wybierać, ile razy przerwa ma być zaserwowana – czy jednorazowo, czy ma być dostępna podczas całego wydarzenia. Od tych decyzji zależą ceny bufetów.

„Wciąż najczęściej wybieraną przez Gości jest przerwa klasyczna, podczas której można skosztować delikatnych ciastek maślanych świeżo odpiekanych w hotelu oraz wykwintnych kruchych babeczek z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. Oprócz przerw tematycznych dostosowujemy się do indywidualnych zapytań, możemy zorganizować na przykład przerwę czekoladową albo candy shop” – dodaje specjalista z Qubus Hotel.



Małe arcydzieła

W ofertach przerw kawowych pojawiają się nie tylko maślane ciasteczka i sałatki owocowe, ale także małe, wykwintne dzieła sztuki. Szefowie Kuchni prześcigają się w wymyślaniu nieoczywistych potraw oraz deserów w formacie finger food.

„Podczas przerwy finger food Goście mogą spróbować małych, pięknie zaserwowanych dań, takich jak np. musy owocowo jogurtowe o smaku jagód, wiśni, malin lub mango. Do wyboru są też mini sałatki z warzywami, mięsem lub rybami. Jest to bardzo praktyczne podejście, maleńkie potrawy są idealne do zjedzenia podczas krótkiej przerwy. Zwracamy szczególną uwagę na estetykę oraz smak podawanych dań” – dodaje Joanna Łuczyńska.




Nie tylko kawa

Podczas przerw kawowych ważny jest też zróżnicowany asortyment napojów.

„Podstawą każdej przerwy są oczywiście kawa, herbata i wysokiej jakości woda mineralna. Do wyboru jest wiele rodzajów herbat ziołowych np.: werbena, mięta, lipa, koper, rumianek i kompozycje różnych ziół. Poszerzamy możliwość wyboru o lemoniady owocowe, wodę kokosową, czy soki owocowe. Na życzenie Gości możemy przygotować również modne w tym sezonie smoothies, czy koktajle warzywne” – mówi manager z Qubus Hotel.

Woda kokosowa jest idealnym przykładem na to, że produkty typu superfood na stałe zagościły w ofercie konferencyjnej. Jest ona produktem naturalnym. Nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Superfood to znane od kilku lat określenie produktów, które mają wyjątkowe właściwości dla organizmu człowieka. W potrawach konferencyjnych pojawiają się zatem takie superfood jak awokado, czy borówki.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.