Nagrody „Złoty widelec” rozdane!

0
4598
25 kwietnia w warszawskiej Restauracji „Aurelio – Kucharze i Artyści” odbyła się VIII Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec” ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Wręczono aż 58 statuetek , w tym przyznano 9 nagród specjalnych. W dotychczasowych ośmiu edycjach nominowano 2 540 restauracji, 737 restauracji uczestniczyło w konkursie a nagrodzono 265 z nich. Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Waldemar Piórek, Prezes Fundacji WIP (Warto im Pomóc).

rbt

Jurorami tegorocznej akcji byli eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin oceniali restauracje. Jurorzy przekazywali Organizatorowi akcji recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocenę serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżację wnętrz, jakości obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Członkowie jury oceniali lokale na formularzach oceny, na podstawie, których Kapituła dokonała ostatecznej oceny i rekomendacji lokali.

Statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji wręczono w kategoriach restauracja hotelowa i restauracja autorska, kuchnia staropolska, śródziemnomorska i orientalna, restauracja i winiarnia, stek house, restauracja wegańska i wegetariańska oraz bary bistro.

rbt

Podczas Gali wręczono nagrody specjalne dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2019, którą otrzymał Jean Bos – szef kuchni restauracji w Hotelu AGIT w Lublinie. Najlepszą restauracją w Polsce roku 2019 została RESTAURACJA BACZEWSKICH ze Lwowa do Warszawy. Nagrodę Eventowe miejsce roku 2019 w Polsce otrzymała restauracja Aurelio – Restauracja, Sztuka, Emocje. Cukiernią Roku 2019 w Polsce została Pracownia Cukiernicza ,,EWA’’ JANKOWSCY z Radomia. CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL ,,Okęcie” w Warszawie otrzymała tytuł Czekoladziarnia roku 2019 w Polsce. MOXO BAKERY z Warszawy przyznano nagrodę PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA ROKU 2019 W POLSCE. W kategorii firm świadczących usługi cateringowe nagrodzono firmę „CATERING 66” – CATERINGOWA FIRMA ROKU 2019 W POLSCE oraz AKUKU CATERING z Warszawy jako najlepszą w Polsce firmę oferującą catering dietetyczny. Liderem rynku dekoracji cukierniczych w Polsce została firma PEJOT – DEKORACJE NA TORT z Wrocławia. Nowym ambasadorem marki „Złotego Widelca” został Wiesław Bober – szef kuchni restauracji WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER mieszczącej się Hotelu FABRYKA WEŁNY w Pabianicach.

rbt

„Nasza akcja „Polska od Kuchni” cieszy się ogromnym powodzeniem już od ośmiu lat i potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Jestem przekonany, że nagradzanie najlepszych firm sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. Celem akcji, jak co roku, jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych „Złotym Widelcem”, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata” – podkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca i organizator konkursu WIKTORIA – ZŁOTY WIDELEC, Prezes Fundacji WIP Warto Im Pomóc, która jest organizatorem tego przedsięwzięcia.

LAUREACI NAGRÓD „ZŁOTEGO WIDELCA”
 

NOWY AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA
 

WIESŁAW BOBER – szef kuchni restauracji WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER mieszczącej się Hotelu FABRYKA WEŁNY w Pabianicach.

 

NAGRODY SPECJALNE
NAJLEPSZY SZEF KUCHNI W POLSCE W 2019 R.

JEAN BOS – szef kuchni restauracji w Hotelu AGIT w Lublinie
EVENTOWE MIEJSCE ROKU 2019 W POLSCE AURELIO – KUCHARZE I ARTYŚCI z Warszawy
CUKIERNIA ROKU 2019 W POLSCE PRACOWNIA CUKIERNICZA ,,EWA’’ JANKOWSCY z Radomia
CZEKOLADZIARNIA ROKU 2019 W POLSCE CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL ,,Okęcie” w Warszawie
PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA ROKU 2019 W POLSCE MOXO BAKERY z Warszawy
CATERINGOWA FIRMA ROKU 2019 W POLSCE „CATERING 66” z Warszawy
CATERING DIETETYCZNY ROKU 2019 W POLSCE AKUKU CATERING z Warszawy
LIDER RYNKU DEKORACJI CUKIERNICZYCH W POLSCE PEJOT DEKORACJE NA TORT z Wrocławia

 

NAGRODA GŁÓWNA
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE W 2019 ROKU
RESTAURACJA BACZEWSKICH ze Lwowa do Warszawy

 

KATEGORIA: RESTURACJA HOTELOWA

RESTAURACJA POLSKA mieszcząca się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE w Warszawie
RESTAURACJA KIYRNICKA by SAGUŁA mieszcząca się w hotelu Apartamenty Gubałówka w Kościelisku
RESTAURACJA MAGIEL mieszcząca się w Hotelu ALMOND w Gdańsku
RESTAURACJA SPPPHIE & SUSSANE mieszcząca się w Hotelu TALARIA w Trojanowie
RESTAURACJA HOTELU MAZOVIA w Nowym Dworze Mazowieckim
RESTAURACJA W HOTELU AGIT w Lublinie
RESTAURACJA GEORGE SAND mieszcząca się w Hotelu MAZURKAS w Ożarowie Mazowieckim
RESTAURACJA W ZAJEŹDZIE HETMAN w Kroczycach koło Katowic

KATEGORIA: RESTAURACJA AUTORSKA

TAWERNA & BAR FISZA KONCEPT by MARCIN BUDYNEK z Augustowa
RESTAURACJA & BAR N 31 by ROBERT SOWA z Warszawy
FORK RESTAURANT z Warszawy
RESTAURACJA ELIXIR W DOMU WÓDKI z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA STAROPOLSKA

RESTAURACJA & BAR ŚWIĘTOSZEK TARTUFE z Warszawy
RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy
RESTAURACJA & CATERING MONTE CARLO z Kielc
EXLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI z Warszawy
RESTAURACJA CZERWONY WIEPRZ z Warszawy
RESTAURACJA FOLK GOSPODA z Warszawy
RESTURACJA KRASNODWÓR z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

CASA RISTORANTI z Warszawy
RESTAURACJA LA IBERICA z Warszawy
TRATTORIA BACCONE z Warszawy
RESTAURACJA POD PAPUGAMI z Wrocławia

KATEGORIA: KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA & KATERING WIESZ CO ZJESZ z Warszawy
RESTAURACJA SCANDALE ROYAL RESTRO & WODKA HOUSE z Krakowa
BAGAŻOWNIA RESTAURACJA ZYNERA z Sopotu
RESTAURACJA KREW I WODA z Gdyni
RESTAURACJA FUTURE & WINE z Warszawy
RESTAURACJA PAPVERO z Poznania
RESTAURACJA DOSTACOS MEXICAN GRILL z Warszawy
RESTAURACJA FLORIAN OGIEŃ CZY WODA z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA ORIENTALNA

CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA z Piaseczna
RESTAURACJA SAN THAI z Warszawy
RESTAURACJA GRUBA RYBA SUSHI & RAMEN BAR z Warszawy
RESTAURACJA THAISTREET z Warszawy
RESTAURACJA THAISTY z Warszawy
RESTAURACJA SOTO SUSHI z Warszawy

KATEGORIA: STEK HOUSE

RESTAURACJA BEEF & PEPPER z Warszawy
RESTAURACJA BRITISH BULLDOG PUB z Warszawy
KATEGORIA: RESTURACJA & WINIARNIA
RESTAURACJA ,,ODKUPIENIE WIN” z Warszawy
RESTAURACJA MOKOLOVE MAGAZYN WINA z Warszawy
KATEGORIA: Restauracja Wegańska i Wegetariańska
RESTAURACJA ZIELONA z Warszawy
KATEGORIA: BARY, BISTRO
THE ROST BAR & MORE z Warszawy
CAFE, BISTRO, SHOP ZDROWA KONKURENCJA z Warszawy
BISTRO PIĘĆ SKŁADNIKÓW z Warszawy
GRINGO BAR ,,KOSZYKI” z Warszawy
AMRIT ORIENTAL FOOD z Warszawy
BISTRO SEPHIA z Warszawy

PATRONAT MEDIALNY – HORECA RADIO

rbt


<

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.