Lokal gastronomiczny i system POS – usprawnienie pracy całego zespołu

0
1091
Fot.: LSI Software

Podstawowymi zadaniami systemów POS są: automatyzacja procesów, lepsza kontrola i usprawnienie komunikacji między zespołem. Coraz więcej przedsiębiorstw gastronomicznych decyduje się na wdrożenie rozwiązania w postaci POSów, jednak przy wyborze często powstają pytania o to jaki sprzęt wybrać.

Taka inwestycja wpływa bezpośrednio na organizację pracy obsługi i managerów na najbliższe lata, w związku z tym wybór musi być rozsądny i przemyślany. Na jaki POS do gastronomii postawić, żeby zyskać szanse na rozwój i podnoszenie jakości swoich usług?

Cyfryzacja w branży gastronomicznej
Technologia od ponad dwóch dekad rewolucjonizuje prowadzenie gastronomii. Pojawienie się sprzętów komputerowych dedykowanych tej branży wprowadziło wiele zmian, głównie w obszarze zarządzania obiektem. Pozwoliły one zoptymalizować pracę personelu, przy okazji eliminując czynności, które wymagały żmudnej pracy managera, między innymi ewaluacje i rozliczanie kosztów. Właściciele lokali, którzy wprowadzili nowoczesne rozwiązania technologiczne najbardziej doceniają oszczędność czasu oraz możliwość kontroli (również zdalnej). Wśród obaw najczęściej przewija się konieczność zmiany przyzwyczajeń personelu i zarządzających oraz konieczność przeprowadzania szkoleń z zakresu obsługi nowych urządzeń. Rzeczywistość pokazuje jednak, że w większości przypadków intuicyjny interfejs systemu Gastro POS nie sprawia problemów w obsłudze, nawet przez osoby niezwiązane wcześniej z gastronomią.

Jedynie wdrożenie rozwiązań informatycznych pozwala w łatwy sposób odtworzyć procesy powstałe w trakcie codziennego prowadzenia działalności, jak na przykład śledzenie postępów czy generowanie bieżących raportów bez potrzeby angażowania personelu. Powstałe na potrzeby prowadzenia lokalu gastronomicznego oprogramowania potrzebują do odpowiedniego funkcjonowania również odpowiedniego sprzętu, który jest dedykowany pracy ciągłej i w utrudnionych warunkach. Profesjonalny sprzęt POS powinien charakteryzować się podwyższonymi parametrami odporności np. na zalanie oraz odpowiednie odprowadzenia ciepła, które jest generowane w trakcie jego działania.

Must have dla POSa w gastronomii
Gastronomia charakteryzuje się trudnymi warunkami pracy, zatem konieczne jest zastosowanie dedykowanych rozwiązań. W związku z tym, sprzęt POS dla gastro powinien przede wszystkim charakteryzować się trwałością, wydajnością i bezawaryjnością. Musi on być odporny na zróżnicowane warunki atmosferyczne (skrajne temperatury, praca na powietrzu) oraz pozwalać na bezproblemową obsługę nawet 24/7. Parametry ochronne powinny gwarantować odporność na uderzenia, zachlapanie, pył i powstałe zabrudzenia. Przy wyborze sprzętu warto też kierować się typem chłodzenia zastosowanego wewnątrz urządzenia. Najlepszą obecnie technologią jest pasywne chłodzenie podzespołów, które gwarantuje szczelność konstrukcji i wydajność nawet przy dużym obciążeniu. Na rynku są też dostępne tak zwane komputery sprzedażowe, które wyposażone są w panel dotykowy. Cechuje je również wodoodporność i ochrona przed zachlapaniem, jednak nie gwarantują odporności na uderzenia. W dużej mierze parametr odpowiedzialny za odporność przed uderzeniami gwarantuje ciągłość funkcjonowania i nieprzerwaną pracę lokalu, ponieważ minimalizujemy wtedy szanse uszkodzenia urządzenia i paraliż lokalu gastronomicznego.

Większa funkcjonalność dzięki akcesoriom
Profesjonalne sprzęty cechuje możliwość zwiększenia funkcjonalności poprzez rozbudowę o dedykowane urządzenia peryferyjne. Wśród nich wyróżniamy:
drukarki bonowe, systemy przywoławcze i ekrany KDS – urządzenia gwarantujące sprawną i szybką komunikację między kelnerami a kuchnią,
ekrany dla klientów – monitor skierowany w stronę klienta, który może pokazywać dowolne treści (np. informacje transakcyjne lub materiały reklamowe),
czytniki kart płatniczych, kodów kreskowych, wagi – akcesoria zwiększające precyzję rozliczania transakcji.

W rodzinie urządzeń POS coraz większa popularność zdobywa tak zwany miniPOS. Jest to jedno z najnowszych urządzeń sprzętowych w formie mobilnych terminali, które są obsługiwane przez kelnerów lub samoobsługowe stoiska. Pozwala to znaczne usprawnienie procesu zebrania zamówienia od klienta i przekazanie go do realizacji na kuchnie, bez konieczności podchodzenia do stacjonarnego POSa. Zmniejsza to również ewentualne błędy przy zbieraniu zamówienia, ponieważ nie ma konieczności przepisywania zamówienia z notesu do systemu POS.

Trwały i dedykowany sprzęt
Korzystanie w profesjonalnej działalności ze sprzętu komercyjnego lub masowego niesie za sobą duże ryzyko. Taki sprzęt nie jest przystosowany do pracy w trybie ciągłym i decydując się na taki sprzęt możesz się szybko o tym przekonać. Zalanie takiego urządzenia (a w gastronomii o to nietrudno) w większości przypadków kończy się wizytą w serwisie co powoduje paraliż lokalu na kilka dni. Dodatkowo takie sprzęty mają również komercyjne oprogramowanie, które na wstępie ma wiele niechcianych aplikacji i programów, które po dłuższym czasie mogą bardzo rzutować na szybkość działania urządzenia. Podobnie sprawa ma się z wykorzystaniem tabletu produkowanego na masową skalę. Tablety produkowane są z myślą o przeglądaniu Internetu i oglądaniu filmów, więc ciągły tryb pracy na profesjonalnych aplikacjach sprzedażowych może szybko sprawić, że taki tablet będzie „zamulał” w codziennej pracy i przysporzy tylko problemów obsłudze. Ostatni argument jaki przemawia za wyborem profesjonalnego sprzętu POS, a nie komercyjnego, to wsparcie techniczne. Jest to element, który mogą zapewnić tylko firmy dystrybuujące taki sprzęt, ponieważ znają ten sprzęt od podszewki. Takie wsparcie odbywa się na etapie wdrożenia, przy doborze urządzeń peryferyjnych oraz na obsłudze posprzedażowej.

Podsumowując, przy wyborze sprzętu, który będzie odpowiadał za funkcjonowanie i sukces Twojego lokalu, warto przypomnieć sobie cytat „jakość pamięta się dłużej niż cenę” (Guccio Gucci).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.