Jest pozwolenie na spożycie mięsa wyhodowanego laboratoryjnie

0
903

Czy będzie to przełom w walce z kryzysem klimatycznym? Na pewno spory krok na przód. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała pozwolenie na spożycie mięsa wyhodowanego w sposób laboratoryjny.

Upside Foods to firma pochodząca z Kalifornii, która zajmuje się produkcją mięsa z komórek kurczaka. 16 listopada produkt Upside uzyskał pozytywną opinię FDA. Dzięki tej decyzji, firma będzie mogła zacząć rozprowadzanie towaru na rynku.

,,Zaakceptowali nasz wniosek, że kurczak wyhodowany (w laboratorium) jest bezpieczny do spożycia, co oznacza, że Upside jest o jeden krok bliżej, aby znaleźć się na stołach wszędzie” – napisał na Twitterze założyciel Upside Foods, Uma Valeti.

Wiadomo jednak, że potrzeba jeszcze trochę czasu, aby produkty rzeczywiście trafiły na rynek. Każdy z nich musi przejść odpowiednie próby i zostać zatwierdzony przez regulatorów. Ponadto potrzebne jest pozwolenie od Departamentu Rolnictwa.

Jak się okazuje, produkty te nie są wegańskie, wegetariańskie ani roślinne. Do ich produkcji wykorzystuje się prawdziwe komórki uzyskane ze zwierząt gospodarskich i owoców morza, które potem są hodowane w laboratorium. Można powiedzieć więc, że jest to prawdziwe mięso.

FDA podkreśla, że: ,,żywność wyprodukowana przy użyciu hodowanych komórek zwierzęcych musi spełniać te same rygorystyczne wymagania, w tym wymagania dotyczące bezpieczeństwa, co wszystkie inne rodzaje żywności regulowane przez FDA”.

Ci, którzy popierają wytwarzanie mięsa w laboratorium, liczą na to, że pomoże to w walce z kryzysem klimatycznym. Szacuje się bowiem, że produkcja żywności odpowiada za około jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych, emitowanych przez człowieka. Wiadomo też, że większość z nich pochodzi właśnie z hodowli zwierząt na mięso. Być może produkt Upside Foods rzeczywiście okaże się przełomem w tej kwestii.

Do tej pory na świecie jest tylko jedno państwo, w którym sztucznie wyhodowane mięso jest legalnie dostępne na rynku. Krajem tym jest Singapur. To właśnie tu w 2020 roku pozwolenie na sprzedaż mięsa z laboratorium uzyskało East Just Inc.

Źródło: TVN24

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.