Fast-food przestanie być synonimem taniego jedzenia?

0
159
Żywności typu fast-food z założenia miały przyświecać hasła „szybko” i „tanio”. Patrząc jednak na rynkowe zmiany, możemy zaobserwować tendencję do stopniowego drożenia tego rodzaju posiłków. Co więcej, Ministerstwo Finansów nosi się z zamiarem nałożenia na serwujące je przedsiębiorstwa nowych, wyższych stawek VAT.

Na podstawie zaktualizowanej matrycy stawek właściciele restauracji fastfoodowych nie powinni mieć już złudzeń – obowiązuje ich ta w wysokości 8%. Dotychczas niektóre firmy z tego sektora korzystały bowiem z popartych przez indywidualne interpretacje przepisów zapewniających wyjątkowo korzystną, 5-procentową stawkę VAT, która dotyczy sprzedaży wyrobów gotowych do spożycia. Taką argumentację zastosowała m.in. sieć AmRest, do której należą tak znane marki gastronomiczne, jak KFC, Pizza Hut, czy Burger King.

Jeszcze droższe mają być posiłki zawierające owoce morza. Tu opodatkowanie podskoczy aż do 23%. Trwają jeszcze spory o to, czy nowa stawka ma dotyczyć tylko dań składających się głównie z morskich przysmaków, czy również takich zawierających je w niewielkiej ilości – jak np. risotto z ośmiorniczkami.

Miłośnicy niezdrowego jedzenia nie muszą na razie panikować, gdyż opisane zmiany mają wejść w życie dopiero w 2020 roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.