Browar PINTA inwestuje w rozwój produkcji

0
34
Advertisement

Browar PINTA sfinalizował w czerwcu br. zaplanowane jeszcze przed lockdownem inwestycje w dodatkowe zbiorniki i linię do rozlewu piw w puszkach. W bardzo trudnym dla browarów rzemieślniczych okresie, od początku marca do końca maja tego roku, sprzedaż piw PINTY spadła zaledwie o 3%, co pionierzy piwnej rewolucji w Polsce zawdzięczają m.in. nowościom oraz szybkiemu zastąpieniu piwa w beczkach, którego nie odbierały zamknięte puby, piwami w butelkach i puszkach.

– Dzięki nowym zbiornikom będziemy mogli już w obecnym sezonie zwiększyć warzenie o ponad 40% – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru PINTA. W browarze w Wieprzu stanęły 4 nowe tanki  po 150 hl każdy. Będą służyć jako zbiorniki procesowe i fermentacyjno-leżakowe. Ich montaż docelowo pozwoli na wyprodukowanie dodatkowych 120 tysięcy półlitrowych piw miesięcznie. – Chcemy zwiększyć dostępność naszych najbardziej lubianych piw, a jednocześnie dalej rozwijać piwne eksperymenty i kooperacje z innymi browarami – dodaje Ziemowit Fałat.

Inwestycja w nowe zbiorniki wymagała ich zintegrowania z istniejącą linią technologiczną, modernizacji instalacji chłodniczej oraz rozszerzenia systemu sterowania i automatyki. Oprócz tego zostały zamontowane dodatkowe czujniki pomiarowe.

Powiększoną linię technologiczną uzupełniła nowa puszkarka. Własne urządzenie umożliwi PINCIE napełnianie do 2000 puszek na godzinę. – W ciągu niecałych 6 miesięcy tego roku sprzedaliśmy ponad 132 tysiące puszek z naszymi piwami, czyli dwa razy więcej niż przez cały rok 2019 – podkreśla Ziemowit Fałat. – Widać, że polscy fani piw rzemieślniczych na dobre przekonali się do takiej formy opakowania – dodaje.

Instalacja własnej puszkarki wymagała dokupienia do niej transporterów, etykieciarki, drukarki, depaletyzatora puszek oraz stołu odbiorczego. Łącznie ostatnie inwestycje Browaru PINTA kosztowały 1,1 mln zł.

Browar PINTA powstał w 2011 roku, warząc w wynajętej warzelni pierwsze komercyjne piwo rzemieślnicze w Polsce „Atak Chmielu”. Do dziś jest to flagowy produkt browaru. Swój własny zakład PINTA uruchomiła w lipcu 2019 roku w Wieprzu koło Żywca. W 2019 roku PINTA uwarzyła 98 różnych piw w łącznej ilości ponad 18 tys. hektolitrów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.