3 polskie restauracje na liście 50 Best Discovery

1
1906

Zakończyła się kolejna edycja 50 Best Discovery. W ramach tego prestiżowego konkursu wybrano 50 najlepszych na świecie restauracji. Wśród nominowanych znalazły się 3 lokale z Polski.  Jest to spore osiągnięcie dla polskiej gastronomii.

50 Best Discovery to najbardziej prestiżowy konkurs restauracyjny na świecie. Organizowany jest przez World 50 Best Bars i World 50 Best Restaurants. Jego celem jest wyszukanie najlepszych punktów gastronomicznych. Konkurs jest wyjątkowy m.in. ze względu na to, że ranking tworzony jest przez naprawdę najwybitniejsze osobowości.  Tegoroczna edycja oceniana była przez ponad 1000 znawców branży. Szefowie kuchni, barów, krytycy kulinarni, wybitni barmani, specjaliści oraz dziennikarze – to właśnie oni odwiedzili multum restauracji na całym świecie, aby wyłonić spośród nich te najbardziej wyjątkowe. Wielkim osiągnięciem dla polskiej gastronomii jest fakt, iż wśród 50 najlepszych lokali na świecie wymieniono 3 z naszego kraju.

Pierwszym z nich jest warszawski Opasły Tom – Kręgliccy. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej w autorskiej interpretacji. Menu bazuje na lokalnych i sezonowych produktach, które pochodzą z prywatnego Targu. Nazwa nawiązuje do dawnej księgarni, w której rozpoczęto działalność. Opasły Tom może pochwalić się też innymi osiągnięciami zdobytymi w przeszłości. Jednym z nich jest znalezienie się na liście pięciu najpiękniejszych restauracji świata, wybieranych przez Wallpaper Magazine w 2020r.

,,Radość, Duma i Wzruszenie! Zostaliśmy wpisani na światową listę 50 Best Discovery. 50 BEST to najbardziej prestiżowy konkurs restauracyjny, zorganizowany podobnie jak Oscary, gdzie znawcy branży (ponad 1000 jurorów) głosują na swoje ubiegłoroczne odkrycia. Gratulacje szef Konrad Kowalski i Cała Kuchnia, Sala i Adam Greczan! Brawo Wy!” – piszą szczęśliwi przedstawiciele lokalu na facebookowym profilu.

Kolejną spośród 50 restauracji wyróżnionych w rankingu Best Discovery jest lokal Dyletanci znajdujący się w Warszawie. Kuchnię Dyletantów wyróżnia to, że ,,o jedzeniu myślą jak o doświadczeniu odbieranym na wielu płaszczyznach”. Podobnie jak w przypadku Opasłego Toma, tu także wielką rolę odgrywa produkt – restauracja stawia na własne uprawy i hodowle. Oprócz znakomitego jedzenia, Dyletanci mogą pochwalić się największą w Polsce kartą win, na której znajduje się aż ponad 1100 pozycji.

Obok tych dwóch lokali, odkryciem okazał się nałęczowski Water&Wine. Idea restauracji zbudowana jest wokół świetnej jakości wody mineralnej, która łączona jest z dobrze dobranym winem i wyśmienitymi potrawami. Water&Wine wykorzystuje lokalne produkty i dba o to, aby znać pochodzenie każdego z wykorzystywanych składników.

Każdą z nagrodzonych restauracji łączy kilka aspektów: najwyższej jakości produkty, wyśmienite dania oraz wyjątkowa lokalizacja i wystrój. Mimo to, każda z nich jest niepowtarzalna i wyjątkowa.

1 KOMENTARZ

  1. Jestem dumna i szczesliwa czytajac ze Opasly Tom zostal wpisany na liste 50 Best Discovery. Mieszkam we Francji ale za kazdym moim pobytem w Warszawie odwiedzam Opaslego Toma, jedzenie jest wysmienite „cuisine polonaise réinventée”, wino zawsze dobrze dobrane a obsluga bardzo mila. Gratulacje dla ekipy Opaslego Toma, zaslozyliscie na to wyroznienie !

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.