Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie

0
101
Advertisement

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami zdobytymi w każdej konkurencji, w której brali udział. Przywiezione trofea są nagrodą za talent, umiejętności i miesiące wytężonej pracy oraz dowodzą, że Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, której głównym sponsorem jest Transgourmet i Selgros Cash & Carry, plasuje się w światowej czołówce.

Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie nie tylko gotując, ale także pokazując swoje umiejętności w takich konkurencjach jak carving czy cukiernictwo artystyczne. Dla Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski cztery dni kulinarnych zmagań podczas IKA Culinary Olimpics w Stuttgarcie zaowocowały trzema srebrnymi medalami. Kucharze startowali w konkurencjach: Chef`s Table, Restaurant of Nations seniorów i Restaurant of Nations juniorów.

Pierwsza konkurencja, czyli Chef`s Table, polegała na przygotowaniu kolacji degustacyjnej dla 12 osób składającej się z: pieczywa z dipem lub masłem, 6 finger foodów, talerza z przekąskami na bazie ryb i owoców morza, dania wegańskiego, dania na bazie jagnięciny, deseru oraz petit fours. Druga konkurencja, w której startował zarówno zespół juniorów i seniorów to Restaurant of Nations. Kucharze mieli za zadanie przygotować trzydaniową kolację dla 110 osób w konkurencji seniorów, oraz 60 porcji w zmaganiach juniorów. Zawodnicy musieli zaproponować ciepłą przystawkę na bazie ryby i/lub owoców morza, danie mięsne oraz deser. Sędziowie docenili progres polskiej reprezentacji i wysoko ocenili zarówno smak jak i technikę wykonania oraz wygląd dań, a także organizację pracy.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyniku. Pozytywny stres i atmosfera rywalizacji spowodowały, że stworzyliśmy lepsze dania niż na którymkolwiek z wcześniejszych treningów. Przygotowanie tak dużej ilości elementów, które muszą idealnie smakować i doskonale wyglądać, na tak małej przestrzeni, a do tego będąc obserwowanym przez wymagających sędziów jest sporą presją, ale daliśmy z siebie wszystko i mamy srebro w każdej z kategorii z czego jestem bardzo dumny – komentuje Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Występ na Olimpiadzie poprzedziła seria treningów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet pod czujnym okiem trenerów i konsultantów, m.in.: Sebastiana Krauzowicza i Lecha Plucińskiego wspieranych przez Daniela Mayora, certyfikowanego sędziego WACS czy Kurta Schellera, którzy dzielili się swoim wieloletnim doświadczeniem. Kadrowicze ćwiczyli i udoskonalali ustalone wcześniej menu do perfekcji. W trakcie konkursu sędziowie zwracają uwagę na najmniejsze szczegóły, dlatego praca w zespole i zgodnie z ustalonym wcześniej planem jest szczególnie ważna.

Narodową Reprezentację Polski Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, wspiera Instytut Kulinarny Transgourmet, który wraz z Transgourmet i Selgros Cash & Carry jest strategicznym partnerem kadry. Dzięki tej współpracy najlepszy szefowie kuchni z Polski przygotowując się do najważniejszych wydarzeń kulinarnych w branży korzystają nie tylko z nowoczesnej przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet, ale także najlepszej jakości składników. Wspieranie branży i rozwój polskiej gastronomii jest jednym z filarów działalności firmy. Oprócz współpracy z Narodową Reprezentacją Kucharzy Polski Transgourmet i Selgros Cash & Carry rozwija także najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni współpracując ze szkołami gastronomicznymi w kraju.

Transgourmet Food Serwis to marka zaopatrująca z pomocą własnej floty ciężarówek klientów gastronomicznych z centralnej Polski z nowoczesnego magazynu zlokalizowanego w Ożarowie Mazowieckim pod Warszawą.

Selgros Cash&Carry to ogólnopolska sieć samoobsługowych hal handlowych, oferująca najwyższą jakość i świeżość produktów oraz pełne zaopatrzenie pod jednym dachem dla osób prowadzących działalność gospodarczą, klientów z branży HoReCa oraz indywidualnych. Wszechstronna oferta hal Selgros Cash&Carry to jeden z najszerszych asortymentów na rynku. Selgros posiada 18 hal handlowych w całej Polsce,  zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (także 2 hale).

Marki handlowe Transgourmet i Selgros Cash&Carry należą do Transgourmet Polska. Spółka jest częścią międzynarodowego holdingu zajmującego się hurtową sprzedażą produktów żywnościowych. Udziałowcem Transgourmet Holding SE jest COOP – druga co do wielkości w Europie szwajcarska grupa handlu artykułami spożywczymi. www.transgourmet.pl www.selgros.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.