Tłusty czwartek – czyli dla każdego coś słodkiego

0
409
Tłusty czwartek w Polsce to od wielu lat święto pączków Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału, a w tym roku wypada 28 lutego. Przyjęło się, że kto nie zje chociaż jednego pączka w tłusty czwartek nie będzie mu się wiodło przez cały rok.

Pączki znane były już w starożytności. Pierwsze pączki w Polsce były przygotowywane na słono z ciasta chlebowego , a nadziewane były słoniną. Słodkie pączki ewoluują od XVI wieku, a obecny kształt uzyskały w XVIII wieku, kiedy to do ciasta zaczęto dodawać drożdży.

Tłusty czwartek w kawiarniach i restauracjach

Reklama

W tym roku lodziarnio – kawiarnie Grycan przygotowały specjalną ofertę. Do każdej kawy, herbaty lub czekolady pączka można kupić za symboliczną złotówkę.

„Uwielbiamy świętować z naszymi gośćmi wyjątkowe okazje! W tłusty czwartek serdecznie zapraszamy do lodziarnio-kawiarni na pyszne pączki. Te, które proponujemy naszym gościom produkowane są ręcznie, według tradycyjnej receptury w zaprzyjaźnionej rodzinnej cukierni. Są delikatne, puszyste, nadziane domowymi powidłami śliwkowymi i udekorowane gęstym lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Serdecznie zapraszamy do skosztowania ich z kawą, herbatą lub czekoladą na gorąco!”

Małgorzata Grycan, współwłaścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń.

W tym dniu poczęstunkiem w postaci darmowego pączka, swoich gości będzie rozpieszczała restauracja St. Antonio. Słodki poczęstunek przewidziały też inne popularne w stolicy restauracje. Między innymi mieszcząca się przy placu Konstytucji U Szwejka czy Der Elefant i Otto Pompieri .

Restauracja Krowarzywa dla odmiany zadba o wegan. W swojej ofercie na ten dzień przewidziała pączki bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, nadziewane konfiturą różaną i oblane słodkim lukrem.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.