Tłusty czwartek – czyli dla każdego coś słodkiego

0
371
Tłusty czwartek w Polsce to od wielu lat święto pączków Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału, a w tym roku wypada 28 lutego. Przyjęło się, że kto nie zje chociaż jednego pączka w tłusty czwartek nie będzie mu się wiodło przez cały rok.

Pączki znane były już w starożytności. Pierwsze pączki w Polsce były przygotowywane na słono z ciasta chlebowego , a nadziewane były słoniną. Słodkie pączki ewoluują od XVI wieku, a obecny kształt uzyskały w XVIII wieku, kiedy to do ciasta zaczęto dodawać drożdży.

Tłusty czwartek w kawiarniach i restauracjach

W tym roku lodziarnio – kawiarnie Grycan przygotowały specjalną ofertę. Do każdej kawy, herbaty lub czekolady pączka można kupić za symboliczną złotówkę.

„Uwielbiamy świętować z naszymi gośćmi wyjątkowe okazje! W tłusty czwartek serdecznie zapraszamy do lodziarnio-kawiarni na pyszne pączki. Te, które proponujemy naszym gościom produkowane są ręcznie, według tradycyjnej receptury w zaprzyjaźnionej rodzinnej cukierni. Są delikatne, puszyste, nadziane domowymi powidłami śliwkowymi i udekorowane gęstym lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Serdecznie zapraszamy do skosztowania ich z kawą, herbatą lub czekoladą na gorąco!”

Małgorzata Grycan, współwłaścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń.

W tym dniu poczęstunkiem w postaci darmowego pączka, swoich gości będzie rozpieszczała restauracja St. Antonio. Słodki poczęstunek przewidziały też inne popularne w stolicy restauracje. Między innymi mieszcząca się przy placu Konstytucji U Szwejka czy Der Elefant i Otto Pompieri .

Restauracja Krowarzywa dla odmiany zadba o wegan. W swojej ofercie na ten dzień przewidziała pączki bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, nadziewane konfiturą różaną i oblane słodkim lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.