Sprzeciw dotyczący weryfikacji szczepień pracowników

0
2016

W Sejmie dyskutowany jest projekt ustawy dotyczący weryfikacji przez pracodawców szczepień pracowników. Branża, w które jest bardzo duży deficyt pracowników widzi w tym poważne zagrożenie i możliwość pogłębienia kryzysu związanego z zatrudnieniem pracowników.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wraz z kilkudziesięcioma organizacjami branżowymi reprezentującymi pracodawców przysłuchuje się poselskiej dyskusji na temat projektu takiej uchwały. Zgłasza przy tym sprzeciw jego zapisom, które w praktyce utrudnią funkcjonowanie i tak już nadwyrężonych biznesów gastronomicznych, a wręcz przyczynią się do likwidacji wielu miejsc pracy.

W stanowisku IGGP możemy wyczytać m.in.:
„Segment Ho-Ga-Tur (Hotele – Gastronomia – Turystyka) jest najbardziej poszkodowanym segmentem gospodarki w czasie pandemii COVID-19. Tylko w polskiej branży gastronomicznej PKB z 37 mld PLN w 2019 r. spadł do 20 mld PLN w 2021 r., czyli na przestrzeni dwóch lat to spadek o prawie 50%. W tym czasie zamknęło się albo przebranżowiło około 20 000 lokali gastronomicznych, a z pracy odeszło 200 tys. wykwalifikowanych pracowników. Średnia płaca miesięczna brutto w gastronomii wynosi 4300 zł i jest to najniższa płaca średnia w branży usługowej, przy konieczności pracy w soboty i w niedziele, bo jak powszechnie wiadomo lokale gastronomiczne zwykle działają siedem dni w tygodniu, bez żadnej przerwy. Równocześnie ok. 50 000 osób poszukuje pracy w branży gastronomicznej, ale nie za jałmużnę a godziwe wynagrodzenie. Branża ma słabą reputację społeczną – opinie, że panuje drożyzna w restauracjach, pracownicy są zatrudnieni na umowach śmieciowych, praca jest w nienormowanych godzinach, od rana do późnych godzin nocnych. Ostatnie miesiące 2021 r. to galopująca inflacja cen zakupu napojów i żywności i drastyczny wzrost opłat za gaz i prąd. Zadłużenie branży gastronomicznej tylko do dostawców surowców zbliża się do astronomicznej sumy 1 miliarda złotych. Bankrutują wielopokoleniowe biznesy rodzinne, zwykle małe i średnie firmy.

I w tej sytuacji globalnego kryzysu gastronomii, posłanki i posłowie Sejmu RP serwują projekt ustawy nr 1846 dyskryminujący pracowników, gości lokali gastronomicznych, a tym samym jeszcze bardziej ograniczający przychody dla branży i bezpośrednio wpływający na pogorszenie płynności finansowej tego sektora gospodarki. Zamiast edukacyjnych programów zdrowego trybu życia, w zaproponowanym projekcie zmusza się pracodawców do legitymowania i sprawdzania stanu zdrowia pracowników! Głos w tej sprawie już dawno zabrał Urząd Ochrony Danych Osobowych, wydając komunikat, któryjasno mówi, że pracodawca nie jest uprawniony a tym bardziej nie może być zobowiązany do żądania udostępnienia informacji o zaszczepieniu przeciw COVID-19. Jedyną ewentualnością w tej kwestii jest dobrowolne okazywanie dowodów potwierdzających fakt zaszczepienia z inicjatywy samej osoby zainteresowanej skorzystaniem z usług podmiotu. Warto zaznaczyć, że ani właściciele, ani kelnerzy i barmani nie mają żadnych uprawnień do sprawdzania faktu zaszczepienia gości, a tym bardziej pracodawca nie ma prawa do kontroli stanu zdrowia swoich pracowników.

Jak dalej czytamy w ustawie: „Ponieważ informacje o zaszczepieniu są danymi dotyczącymi zdrowia, to stanowią szczególną kategorię danych osobowych, o której mowa w art. 9 ust. 1 RODO. Ich przetwarzanie jest objęte ściślejszą ochroną i dopuszczalne oraz legalne po spełnieniu przynajmniej jednej z przesłanek określonych w ustępie 2 powołanego przepisu.”

Wobec powyższych, nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia. Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony…

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża stanowczy sprzeciw dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska i funkcje, co w przypadku naszej branży jest niewykonalne, ze względu na specyfikę działalności i obowiązki kucharzy, pracujących w kuchni i barmanów oraz kelnerów pracujących na sali. Nie ma możliwości swobodnej zamiany tych specjalistycznych funkcji i stanowisk.

Dlatego Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wnioskuje o wycofanie w całości projektu 1846 a rekomenduje prace sejmu nad projektami gospodarczymi ustaw, które pozwolą na stopniowe wyprowadzanie branży z zapaści ekonomicznej.

Niewątpliwie takim projektem jest wprowadzenie na stałe jednolitego 5% podatku VAT na wszystkie usługi gastronomiczne, w tym napoje i zlikwidowania całego wachlarza podatków VAT obowiązujących w gastronomii, to jest stawki 5%, 8% i 23% nakładanych na jedzenie, napoje bez żadnej logiki i systematyki finansowej, bez jakiejkolwiek debaty publicznej i merytorycznego uzasadnienia w sektorze, w którym pracuje ponad 800 000 pracowników!”

Image00

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.