Relacje, wydarzenia, odc. 36 – Jedz Pij Warszawo (Horeca Radio)

0
118
Advertisement

Piotr Popiński, warszawski restaurator oraz Grzegorz Mazur z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie opowiadają o pierwszej edycji Festiwalu Jedz Pij Warszawo. To wspaniałe wydarzenie nie tylko dla fanów dobrej gastronomii, ale także dla profesjonalistów. UWAGA! Rozdajemy bezpłatne wejściówki!

KONKURS!  Do wygrania 5 szt pojedynczych biletów po 20 pln oraz 5 szt pojedynczych biletów po 70 pln*!

Aby zgarnąć darmowe bilety trzeba odpowiedzieć na dwa pytania:

  1. Kto poprowadzi pojedynek na tatary?
  2. Kto poprowadzi panel „Zakąska kontra tapas i aperitivo”?

Odpowiedzi należy przesyłać do piątku do godz. 16:00 na adres redakcja@horecabc.pl

*bilety upoważniają do uczestnictwa w wydarzeniu w niedzielę.

Ambicją organizatorów wydarzenia jest pokazanie jak na przestrzeni wieku zmieniały się gastronomiczne zwyczaje i upodobania. Goście festiwalu poznają kultowe warszawskie bary i restauracje lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku. Bartosz Węglarczyk i jego goście zaproszą na Rozmowy Mistrzów „PRL na widelcu”, w trakcie których  gwiazdy kultury i estrady opowiedzą jak i gdzie się bawiła się warszawska bohema tamtych czasów.

– Pokazanie prawdziwego oblicza kulinarnych tradycji Warszawy to jeden z celów Festiwalu.
Nasza kuchnia w ujęciu historycznym jest naprawdę fascynującą przygodą. Warto zapoznać się z tym jak zmieniała się na przestrzeni lat , spróbować dań i trunków, które są prawdziwą wizytówką stolicy. To wyjątkowa okazja do poznania kulinarnej przeszłości, ale także współczesnego oblicza naszego miasta oraz nowych trendów na rynku gastronomicznym
 – powiedział Grzegorz Mazur, kierownik rekonstrukcji historycznej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Partner Festiwalu.

Przestrzeń festiwalowa JEDZ oraz PIJ zostanie podzielona na kilka stref tematycznych: „Smacznego!”, „Na zdrowie!, „Chleb i wino” z Robertem Makłowiczem, „Warszawa Kulturalna” z Pawłem Delągiem oraz magazynem Kukbuk, „Restauracje i live cooking”, „Strefa Wiedzy”, oraz „WEGE WAWA”. Każda ze stref będzie oferować zwiedzającym inne atrakcje. Będzie można nie tylko spróbować przygotowywanych na miejscu dań, ale również zakupić produkty regionalnej kuchni. Goście Festiwalu będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych: jak serwować ostrygi, mieszać koktajle i komponować nalewki. Będzie można posłuchać interesujących wykładów, prelekcji i debat odbywających się przez dwa dni Festiwalu, codziennie już od 12.00 w południe. Jednym z dodatkowych „smaczków” festiwalu będzie możliwość podziwiania owianych legendą wnętrz PKiN, w tym najdłuższego biesiadnego stołu z czasów PRL, przy którym ucztowali partyjni dygnitarze.

W trakcie festiwalu „Jedz Pij Warszawo” będzie można zobaczyć i spróbować dania przygotowywane na żywo przez najlepszych szefów kuchni warszawskich restauracji. Pojedynek na tatary z Robertem Sową, Makłowicz kontra Makłowicz – winne potyczki rodzinne czy Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy to tylko niektóre atrakcje wydarzenia. W ramach Festiwalu odbędzie się karnawał przekąsek i zakąsek. Mistrz Świata Barmanów „Flair” Tomasz Małek oraz barmani z THE ROOTS Bar & More – pierwszego baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery, przedstawią sposoby na przygotowanie w domu znakomitych koktajli z łatwo dostępnych składników.

Dzisiaj stolica Polski znajduje się w światowej czołówce  wegetarianizmu. Strefa „WEGE WAWA” zaprezentuje nowe trendy, jak: freeganizm, kuchnia roślinna, kiszonki, mięso bez mięsa czy wege lokalność. W ramach popularyzacji  „Zielonej Wiedzy” odbędą się spotkania z ekspertami i dyskusje na tematy  „Zero Waste” oraz „Reduce, reuse, recycle”,  czyli o promowaniu zdrowego dla środowiska stylu życia, zrównoważonego rozwoju i konsumpcji dóbr oraz redukcji odpadów.

Pomysłodawcą festiwalu „Jedz Pij Warszawo” jest Piotr  Popiński,  uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel  restauracji: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Prawdziwym „oczkiem w głowie” Piotra jest Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie, z największą w Polsce kolekcją autentycznych muzealiów związanych z historią i tradycją polskiej gościnności.

– Celem Festiwalu jest wykreowanie cyklicznego święta pielęgnującego tradycje kulinarne oraz promującego rodzimą kulturę jedzenia i picia. Warszawa ma dziś ogromny potencjał i jestem przekonany, że festiwal udowodni, że nasza stolica jest prawdziwym europejskim centrum kulinarno-kulturalnym. Liczymy, że wydarzenie przyciągnie miłośników dobrego jedzenia, wszystkich którzy chcą zapoznać się tradycją kuchni stolicy jak również najnowszymi trendami gastronomicznymi – powiedział inicjator Festiwalu – Piotr Popiński.

Organizatorem wydarzenia jest Eat & Drink Poland, we współpracy z Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki Sp. z o.o. oraz Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy.

Bilety na festiwal „Jedz Pij Warszawo”, w cenie od 20 zł, są już dostępne na stronie www.ebilet.pl.
Na miejscu wydarzenia będzie możliwość zakupienia biletów oraz żetonów umożliwiających degustację prezentowanych specjałów. Na terenie Festiwalu będzie się znajdowało kilka kas, a poszczególni wystawcy umożliwią zakup swoich produktów. Festiwal startuje w sobotę 25 stycznia już od godz. 12.00 – warto przyjść już w południe, gdyż organizatorzy przewidzieli na rozpoczęcie wiele atrakcji. Zakończenie w niedzielę 26 stycznia o godz. 20.00. Impreza przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Partner audycji:
   

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.