PINTA warzy coraz więcej piwa

0
146

W roku 2020 rzemieślniczy Browar PINTA uwarzył rekordową w swojej historii ilość ponad 21 000 hektolitrów piwa, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu do roku 2019. W 2021 roku, w którym PINTA obchodzi 10-lecie swojej działalności, moce produkcyjne browaru mają być zwiększone w szczycie sezonu do 30 000 hektolitrów, żeby w pełni zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na kraftowe piwa z Wieprza. 

– Mimo ograniczeń spowodowanych pandemią maksymalnie wykorzystaliśmy nasze obecne moce produkcyjne i przygotowaliśmy browar do zwiększenia produkcji w roku 2021 – mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru PINTA. W 2020 roku w browarze stanęły 4 dodatkowe zbiorniki i nowa linia do rozlewu piw w puszkach. Dzięki tej ostatniej pionierzy piwnej rewolucji w Polsce ponad 6-krotnie zwiększyli swoją produkcję piw w puszkach, co ze względu na popularność puszki w dystrybucji międzynarodowej przełożyło się też na 4-krotny wzrost eksportu piw PINTY.

Dwa lockdowny, które uderzyły w polską gastronomię, nie przeszkodziły PINCIE w utrzymaniu produkcji piw w beczkach na poziomie z roku 2019. Co ciekawe liczba lokali, które biorą udział w piwnej akcji „PINTA Miesiąca” (co miesiąc inne kraftowe piwo z PINTY) wzrosła ze 113 w 2019 roku do 140 w 2020. Ogólna sprzedaż browaru z Wieprza była mocno napędzana nowościami, których w 2020 roku było aż 65. Zaledwie 28 piw było już warzonych w poprzednich latach. Do ich chmielenia PINTA zużyła prawie 16 ton chmielu z Europy, USA, Australii i Nowej Zelandii. Flagowym piwem PINTY, z jedną piątą udziału w sprzedaży browaru, pozostał nomen omen intensywnie nachmielony „Atak Chmielu”, pierwsze piwo piwnej rewolucji w Polsce. Niemal 80% produkcji stanowiły piwa z rodziny ale (górnej fermentacji), 13% – lagery (dolnej fermentacji), a niemal 8% – stale zyskujące na popularności piwa kwaśne. Te proporcje mają być utrzymane też w roku 2021.

Kraft rośnie w sieciach

Coraz więcej piw rzemieślniczych dobrze rotuje w sieciach handlowych. To w szerokiej dystrybucji tworzy miejsce dla nowych piw w mniej popularnych stylach – mówi Ziemowit Fałat. Dzięki temu do podstawowej oferty PINTY pod koniec 2020 roku dołączył m.in. owsiany stout „Dobry Wieczór”. Latem, w szczycie wyjazdów w polskie góry, bardzo dobrze sprzedawała się lokalna seria piw rzemieślniczych „PINTA Beskidy”.

Obecna sprzedaż Browaru PINTA w 80-85% opiera się na sieciach handlowych i lokalnych sklepach. Jednak lockdowny pokazały jak duże znaczenie dla browarów rzemieślniczych ma handel online. Dlatego PINTA przez swoją stronę internetową rozpoczęła już sprzedaż artykułów pamiątkowych. Rozszerzenie oferty tego sklepu o kraftowe piwa – zgodnie z planami właścicieli PINTY – jest tylko kwestią czasu.

2021 rokiem polskiego kraftu i PINTY

W 2021 roku PINTA obchodzi 10-lecie powstania, co jednocześnie wiąże się z 10-leciem wybuchu piwnej rewolucji w Polsce. Dla PINTY będzie to też pierwszy rok, w którym cała produkcja browaru będzie pochodziła wyłącznie z własnego zakładu w Wieprzu. Urodzinowa  impreza zaplanowana jest na przełom wiosny i lata. Jeśli planów nie pokrzyżuje pandemia to oprócz wycieczek po browarze i koncertów na jego dziedzińcu możemy spodziewać się m.in. otwarcia całkiem nowego browaru PINTA Barrel Brewing, wyspecjalizowanego w piwach starzonych w drewnianych beczkach. Właśnie rozpoczęło się jego wyposażanie w instalacje i urządzenia, które dostarcza firma Technum z Wilczyc koło Wrocławia. Pierwsze piwa z PINTA Barrel Brewing pojawią się na rynku w okolicach maja 2021 roku.

Na 2021 rok PINTA zapowiada też zmianę etykiet i logotypu. Ich nowe formy zostaną przedstawione na wiosnę. Jeśli chodzi o asortyment, to fani piw z PINTY mogą być pewni dalszego ciągu eksperymentów z chmielem oraz kooperacji z innymi browarami z Polski i zagranicy. W planach browaru są kolejne piwa z popularnych puszkowych serii Hoppy Crew, Deli Store i Hazy Disco, choć kontynuacja tej ostatniej serii mocno zależy od zdjęcia ograniczeń w międzynarodowych podróżach. Stałym punktem w planach produkcyjnych browaru jest warzenie zdobywcy Grand Prix Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, piwa grodziskiego A’la Grodziskie oraz jego kooperacyjnego wariantu Viva Śliwa (wspólnie z browarem Nepomucen). Pełną parą zacznie działać laboratorium, które oprócz nadzorowania jakości piw z Wieprza będzie też wspierać piwowarów PINTY w eksperymentach z mikroorganizmami i drożdżami. Na potrzeby dystrybucji coraz większej ilości piw w przygotowaniu jest  inwestycja w nowy magazyn na wyroby gotowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.