Ostatnie spotkanie z serii #ZamiastZaMiasto w Placu Unii – Stwórz to sam – garnki, podpłomyki i lalki

0
1060

Już w najbliższy weekend, 24 – 25 sierpnia, zapraszamy wszystkich do Placu Unii na ostatnie w tym roku wydarzenie z cyklu #ZamiastZaMiasto. Uczestnicy warsztatów będą mogli własnoręcznie przygotować podpłomyki – przepyszne, tradycyjnie wypiekane placki, spróbować swoich sił w lepieniu garnków z gliny oraz wykonać zabawki z ogólnodostępnych materiałów. Wstęp jest darmowy. 

Polska kuchnia ludowa to nie tylko pierogi, kwaśnica i szarlotka. Tradycyjną potrawą naszego kraju są także podpłomyki – wyborne pieczone placki podawane ze świeżymi ziołami. Podczas warsztatów, klienci Placu Unii nauczą się jak prawidłowo wyrobić ciasto oraz opiec przygotowane placuszki nad ogniem. Na koniec zajęć zaplanowano to, co łakomczuchy lubią najbardziej, czyli wspólną degustację.

Mówi się, że nie święci garnki lepią. I właśnie w myśl tego przysłowia zachęcamy wszystkich do stanięcia przed kołem garncarskim i spróbowania swoich sił w tworzeniu wyrobów z gliny.

Każdy z uczestników warsztatów otrzyma 0,5 kg gliny ceramicznej. Do dyspozycji odwiedzających Plac Unii będą także specjalne szablony, foremki i wałki do odciskania wzorów na naczyniach. Jedynym ograniczeniem rzeźbiarzy biorących udział w zajęciach będzie tylko ich własna wyobraźnia.

Własnoręcznie wyrabiane maskotki są obecnie absolutnym hitem podczas wszystkich kinder bali. Pozostając w zgodzie z ludową tradycją, a jednocześnie będąc w trendzie, Plac Unii zaproponuje swoim klientom udział w warsztatach z wytwarzania maskotek z ogólnodostępnych materiałów.

Uczestnicy zajęć będą mogli przygotować nieduże lalki na bazie drucianego szkieletu tworzone techniką filcowania na sucho z wełnianej czesanki oraz dodatków włóczki, koralików i wstążek. Drugą propozycją będzie formowania misiów z ręczników. Zabawkom będzie można przyszyć koralikowy nos i oczy oraz zawiązać wstążeczkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.