Mirosław Jabłoński szefem kuchni hotelu Belmonte w Krynicy-Zdroju

0
473
Fot.: Materiały prasowe hotelu Belmonte

Chef de Cuisine w nowym 5-gwiazdkowym hotelu Belmonte w Krynicy-Zdroju został Mirosław Jabłoński. Pod jego skrzydłami w tym miejscu powstaje właśnie jedno z najciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce.

Mirosław Jabłoński, niezwykle uznany i kreatywny szef kuchni, w hotelu Belmonte tworzy restaurację, która swoim gościom oferuje menu w ponadprzeciętnym wydaniu. Łączy najwyższej jakości europejską kuchnię górską z tym, co unikatowe w regionalnej kuchni Beskidu Sądeckiego. Kreatywne, odważne przełamanie klasyki, ale także szacunek dla lokalności i sezonowości to najważniejszy rys autorskiego menu szefa Mirosława. Jako propagator idei zrównoważonej konsumpcji i minimalizmu stawia wyłącznie na ponadprzeciętnej jakości składniki, a także tworzy kartę oraz menu bufetowe w taki sposób, by ograniczyć marnowanie jedzenia.

„Podstawą moich działań jest proste i zrównoważone menu, wyczulone na maksymalne wykorzystanie produktów. Zawsze staram się myśleć, jak dany składnik można wykorzystywać wielopłaszczyznowo, w wielu różnych daniach” – mówi Mirosław.

W restauracji Aura w hotelu Belmonte goście docenią zarówno zróżnicowane i efektowne menu bufetowe, jak i intrygująco skomponowane menu a’la carte. Nie braknie również pokazów live cooking, warsztatów kulinarnych oraz menu dziecięcego przygotowanego z wyjątkową uwagą.

Mirosław swój kulinarny warsztat doskonalił w uznanym Instytucie Paul Bocuse w Lyonie. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najbardziej uznanych restauracjach w Polsce. Przed dołączeniem do zespołu Belmonte przez 13 lat związany był z hotelem Vienna House Andel’s w Łodzi. Tworzył tam menu inspirowane kuchnią czterech kultur: polską, niemiecką, rosyjską i żydowską oraz regionalnymi smakami województwa łódzkiego. Prowadzona przez niego hotelowa Restauracja Delight została wyróżniona przez Gault&Millau dwiema czapami dwa lata z rzędu. On sam dwukrotnie reprezentował kuchnię polską na targach: w Berlinie w 2008 roku oraz w Macedonii w 2011 r. Wcześniej, w latach 1999-2005 pracował jako Szef Kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich, jednej z najpiękniejszych i najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Polski.

Oprócz bogatej oferty gastronomicznej, goście hotelu Belmonte mogą korzystać z rozbudowanej Strefy SPA & Wellness, nowoczesnych przestrzeni biznesowych oraz licznych udogodnień dla rodzin z dziećmi. Położony u podnóża Góry Krzyżowej, bezpośrednio przy stoku narciarskim, Belmonte jest idealnym wyborem dla osób poszukujących luksusowego wypoczynku w górach. Hotel należy do inwestycyjnej grupy deweloperskiej, która realizuje nieruchomości mieszkaniowe i wypoczynkowe w Warszawie oraz miejscowościach wczasowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.