Ministerstwo finansów nie chce obniżki VAT dla gastronomii

0
893

Obniżka podatku VAT w gastronomii to jeden z wielu postulatów zgłaszanych przez organizacje branżowe, który ma pomóc restauratorom i hotelarzom. Niestety Ministerstwo finansów ma inne zdanie w tym temacie.

Zmiana wysokości podatku VAT w branży HoReCa mogłaby uderzyć w handel detaliczny, gdzie sprzedawane są te same produkty. Dziś w branży gastronomicznej obowiązuje kilka stawek tego podatku, tj. 23, 8 i 5%. W sejmie leży poselski projekt ustawy, który proponuje sprowadzenie tej stawki do jednego i zarazem najniższego poziomu 5% dla wszystkich usług oferowanych przez biznes gastronomiczny. Tutaj Ministerstwo Finansów jasno komunikuje, że nie zgadza się na takie rozwiązanie. Swoją interpelację wystosowali posłowie KO, a ministerstwo odpowiada.

Jan Sarnowski, wiceminister finansów
„Proponowana obniżka spowodowałaby znaczące różnice w poziomie opodatkowania takich samych w istocie (lub bardzo podobnych) świadczeń oferowanych w sektorze gastronomicznym oraz w handlu detalicznym, i tym samym naruszenie zasady równego opodatkowania takich towarów/usług. Przyjęcie takiego rozwiązania oznaczałoby bowiem, że przykładowo alkohol, niektóre napoje owocowe i warzywne, woda butelkowana w lokalu gastronomicznym, byłyby opodatkowane 5 proc. stawką VAT, natomiast w placówce handlowej stawką 23 proc.”

Jednocześnie Jan Sarnowski zauważa, że niektóre kraje wprowadziły takie rozwiązania na swoich rynkach, np. na czas walki z epidemią. Jak się okazuje takie zmiany potrafią przynieść różne, nieoczekiwane efekty.

Jan Sarnowski, wiceminister finansów
„Wstępne analizy pokazują przykładowo, że obniżka podatku m.in. w handlu żywnością została przeniesiona na konsumentów, co oznacza, że ceny wielu dóbr realnie zostały obniżone. Jednak w przypadku usług takich jak gastronomia czy hotelarstwo praktycznie nie zaobserwowano wpływu wprowadzonych zmian na konsumentów. Wydaje się również, że zastosowany instrument nie wpłynął zasadniczo na wzrost popytu. Relacja kosztów poniesionych w związku z wprowadzonymi zmianami stawek, a realnymi efektami zastosowania tego instrumentu, stawia zatem pod znakiem zapytania jego efektywność w porównaniu z innymi możliwościami wsparcia branż w kryzysie.”

Przypomnijmy, że za rozwiązaniem obniżającym stawkę podatku VAT w gastronomii jest wiceminister rozwoju Olga Semeniuk, która w swoich wypowiedziach podkreślała, że taki projekt będzie rekomendowała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.