Koronawirus – stanowisko IGHP

0
7453

Sytuacja związana z pandemią koronawirusa zmienia się w zawrotnym tempie. Ma to ogromny wpływ na działanie hoteli. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego codziennie podejmuje działania mające na celu zmniejszenie chaosu.

W Polsce od dzisiaj tj. 14.03.2020 r. został wprowadzony stan zagrożenia epidemicznego. Co to oznacza dla hoteli? Ponieważ rozporządzenie Ministra Zdrowia tego nie precyzuje IGHP zwróciło się do Ministerstwa Rozwoju z prośbą o pilne wyjaśnienie, w jaki sposób ma być traktowana restauracja hotelowa i w jaki sposób hotelarze mają serwować posiłki gościom hotelu.

WAŻNE: Na obecna chwilę nie są zakazane usługi podawania posiłków i napojów w ramach usług dodatkowych zapewnianych w hotelach i podobnych obiektach zakwaterowania sklasyfikowanych w PKD 55.10.Z.

Całkowity zakaz prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu, ujętej w PKD 56.10.A, z wyłączeniem podawania żywności na wynos i w środkach transportu. Zakaz dotyczy restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych w rozumieniu PKD. Zakazana jest także działalność związana z konsumpcją i podawaniem napojów, ujęta w PKD 56.30 (bary, puby itp.).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.