Innowacyjny robot kelner przywozi pizzę w łódzkiej restauracji!

0
1207
Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Rozwój technologiczny jest nieunikniony i śmiało zaczyna wchodzić do kolejnych branż – tym razem padło na branżę gastronomiczną. Jeśli chcecie zobaczyć robota pracującego w restauracji oraz spróbować pysznej pizzy neapolitańskiej, to wystarczy, że wybierzecie się do Łodzi, konkretnie do lokalu „Dzielna 43”. Z artykułu dowiecie się również jak robot-kelner BellaBot sprawdza się jako wsparcie kelnerów w pracy, co określa się mianem „kwiat mleka” oraz proces powstawania pizzy w typie neapolitańskim.

Włoskie smaki w sercu miasta
Restauracja Dzielna 43 oferuje szeroki wybór propozycji z kuchni włoskiej (ale nie tylko!), dzięki czemu każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Lokal oferuje między innymi pizzę z pomidorami zebranymi spod samego Wezuwiusza oraz pizzę z oryginalną Mozzarellą di Buffala – jest to ser, który jest produkowany z mleka od bawolic zamieszkujących region Kampania w południowych Włoszech. W ofercie restauracji znajdziemy również pizzę z inną odmianą mozzarelli, czyli Fior di Latte, która nazywana jest również „kwiatem mleka”. Niech o delikatności i subtelności smaku tego sera świadczy fakt, że we Włoszech znajdziemy również lody o smaku Fior di Latte!

W menu znajdują się propozycję pizzy zarówno dla smakoszy mięsa, ale również opcje wegetariańskie i wegańskie. Jeśli nie mamy ochoty na pizzę, to żaden problem! Szeroka oferta obejmuje również przystawki, sałatki oraz makarony i desery. Wybrane potrawy możemy konsumować w towarzystwie rzemieślniczego piwa lub klasycznego koktajlu.

Reklama

Neapolitańska tradycja, łódzkie wykonanie
Słyszymy Włochy, myślimy pizza. W ostatnich latach na polskiej mapie gastronomicznej pojawiło się kilka miejsc, które oferują pizzę w odmianie neapolitańskiej. Warto jednak pamiętać, że pizza „neapolitańska” została w 2009 r. zatwierdzona jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Jak zatem powstaje taka pizza w „Dzielnej 43”? Tradycyjnie, po włosku. Ciasto składa się wyłącznie z wody, mąki, soli oraz drożdży, a jego czas dojrzewania wynosi ponad 24h. Następnie jest ręcznie rozciągany, w taki sposób, aby rant był puszysty, a środek cienki.

Gotowa pizza trafia do specjalnego pieca wykonanego dla łódzkiej restauracji przez rzemieślników z Neapolu. Gdy temperatura osiągnie 450*C ląduje w nim pizza na krótki czas – w zależności od sytuacji od 60 do 90 sekund. Gotowy „placek” ma ok. 32 cm średnicy i zgodnie z tradycją, w momencie podania jest on niepokrojony. Niektóre potrawy serwowane są w ceramicznych naczyniach, a przestrzeń lokalu wypełniona jest roślinami oraz neonami – dzięki temu stworzony wystrój jest przyjemny i nowoczesny.

Nauka historii z pizzą w tle
Koncept lokalu jest bardzo przemyślany – po skończonym posiłku w restauracji możemy posmakować trochę łódzkiej historii. Logotyp „Dzielna 43” zawiera podobiznę utalentowanego architekta Gustawa Landau-Gutentegera, który ponad 100 lat wcześniej miał w miejscu lokalu swoją pracownię. Jego dzieł nie trzeba daleko szukać, ponieważ tuż obok (przy ul. Narutowicza 44) można podziwiać jedno z nich. Chodzi o zabytkową kamienicę, którą wzniesiono w okolicy 1910 roku dla kupca Rachmila Lipschitza.

Innym nawiązaniem do lokalnym korzeni jest fakt, że w menu znajdziemy również pozycję tradycyjne, którym bliżej do ziemi łódzkiej niż włoskiej. Przykładowo, jeśli odwiedzamy restaurację z osobą, która nie jest fanem włoskich specjałów, może ona zdecydować się na kotlet ze schabu smażony na smalcu lub duszoną wołowinę w winnym sosie. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Robot kelner, który wspiera pracę personelu
Wewnątrz restauracji znajdziemy również niespotykaną wcześniej w Łodzi atrakcję – jedynego w swoim rodzaju kociego robota kelnera BellaBot. Robot ma za zadanie wspierać codzienną pracę kelnerów w takich zadaniach jak np. dostarczanie Gościom posiłków do stolika. Dzięki temu, kelnerzy mają więcej czasu na rozmowę z klientem, w której mogą opowiedzieć więcej o pozycjach w menu i zarekomendować flagowe dania – dzięki temu wzrasta ogólny poziom obsługi klienta.

„Jesteśmy zadowoleni, bo po pierwsze to działa. Po drugie naprawdę odciąża kelnerów, a po trzecie Goście są zadowoleni, więc wszystko jest tak, jak być powinno. Bella nie zastępuje kelnerów – oni są i pracują tak, jak pracowali − Bella pomaga. Wieść idzie w świat − ludzie nie dość, że wracają, to przyciągają nowych, którym gdzieś mignie, że tutaj jest robot kelner.” − mówi Michał Kowalski, właściciel restauracji Dzielna 43.

Bella od Pudu Roboty to coś więcej niż robot. „Głowa” inspirowana jest kotem, a rozbudowane funkcje multimodalne jak mówienie, miauczenie czy śpiewanie sprawiają, że robot szybko zyskuje sympatie. Z kocim kelnerem można również wchodzić w interakcję, np. poprzez „głaskanie” za uchem. Jednak trzeba przy tym uważać! Zbyt natarczywe głaskanie może wywołać u Belli niezadowolenie, które wygłosi swoim głosem. Wszystkie te składowe spowodowały, że Bella od razu skradła serce restauracyjnym Gościom, którzy chętnie robią jej zdjęcia.

Jeśli i Wy chcielibyście mieć Bellę w swoim zespole, to zapraszamy do kontaktu tutaj, a po jedną z najlepszych pizz w Łodzi zapraszamy do „Dzielna 43” przy ul. Narutowicza 43.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.