[Gastro Meeting] Karol Okrasa, Adam Chrząstowski, Maciej Majewski, Rafał Krzycki, Agata Wojda

0
420

Konferencja Gastro Meeting All About Chefs już 10 marca. Warto zapoznać się z programem i dokonać rezerwacji. Przygotowaliśmy 9 prezentacji, 5 paneli dyskusyjnych i aż 16 warsztatów! Nadal dostępna jest pula darmowych biletów. Codziennie będziemy prezentować kolejne punkty programu.

W bloku IV wiosennej edycji Gastro Meeting zapraszamy na panel dyskusyjny z udziałem Karola Okrasy, Adama Chrząstowskiego i Macieja Majewskiego pt. ” Plusy i minusy pracy w jednej firmie przez wiele lat. Odnalezienie swojego miejsca na ziemi – kiedy należałoby to zrobić?” Rozmowę poprowadzi  Rafał Krzycki.

Z kolei Agata Wojda w trakcie trwania VII konferencji Gastro meeting poprowadzi m.in. warsztat pt. „Dobór pracowników do zespołu”. Opowie o tym jak czytać CV i w jaki sposób sprawdzać kompetencje przyszłych pracowników.

ZAPOZNAJ SIĘ Z PEŁNYM PROGRAMEM KONFERENCJI!

Karol Okrasa to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. We wrześniu 2010 otworzył autorską restaurację „Platter by Karol Okrasa” w hotelu Intercontinental w Warszawie, która doskonale wpisała się na mapę kulinarnych miejsc w stolicy, jako ta, która w rankingu Poland 100 Best Restaurant Awards 2019 zajęła zaszczytne pierwsze miejsce.

Styl jego gotowania świetnie znają telewidzowie. Już od lat Karol Okrasa prowadzi popularne programy tj. „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a ostatnio „Okrasa łamie przepisy” w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.

Oprócz pasji do gotowania jest wielkim miłośnikiem podróży, które są często inspiracją do wprowadzania nowych, oryginalnych i wyszukanych smaków w jego kuchni.

Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chef de L’Avenir w 2008 r przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chef Chalange  w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien. Laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007  w kategorii osobowość gastronomii. We wrześniu 2011 r. został odznaczony przez Minister Edukacji Narodowej Katarzynę Hall medalem Komisji Edukacji Narodowej, a w  listopadzie 2011 r.  otrzymał z rąk Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego odznakę BENE MERITO. Jest to najważniejsze odznaczenie państwowe przyznawane za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą.

Adam Chrząstowski

Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Krad. St. Wyszyńskiego w Warszawie.

Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza. W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranym Hotelu Sheraton Warsaw gdzie pracował przez kolejne 4 lata zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka. W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group.

W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie. Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin. Od kwietnia 2014  do stycznia 2019 był szefem kuchni restuarcji Ed Red w Krakowie i w Warszawie, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau.  Od luty 2019  Prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa, pod nazwą Adam Chrząstowski Consulting. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą.

Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki.Felietonista Food Service oraz adamchrzastowski.natemat.pl

W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Treningi i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji. W 2018 wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce  prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów .Od 2018 President Bocuse d’Or Academy Poland.

Maciej Majewski, Szef Kuchni
Tak mówi o sobie: „Gotowanie to całe moje życie. Nie traktuję gotowania jak pracy, ale jak spełnienie moich marzeń”. Doświadczenie zdobywał pracując przez kilkanaście lat w sieci hotelowej Accor, jak również odbywając staże i praktyki w hotelach i restauracjach we Francji. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko-francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Jego autorskie menu prezentuje karta w restauracji La Brasserie Moderne.
Dodatkowe informacje:
Od początku swojej kariery związany z miastem Poznań, gdzie zdobywał doświadczenie i umiejętności kulinarne pracując najpierw we francuskiej restauracji a następnie w grupie Hoteli Accor, początkowo w Ibis Poznań. Swoją wiedzę pogłębiał poprzez uczestnictwo w różnego rodzaju szkoleniach i warsztatach kulinarnych. Wspinał się po kolejnych szczeblach kariery przechodząc przez kolejne stanowiska w Ibis Częstochowa, Ibis Kraków Centrum oraz Novotel Kraków Centrum. W 2011 roku dołączył do zespołu Sofitel Warsaw Victoria na stanowisku Szefa kuchni. Odpowiada za restaurację La Brasserie Moderne. Menu a la carte, według Jego koncepcji, jest finezyjnym połączeniem tradycyjnej francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu.
Maciej i restauracja zostali wyróżnieni wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym nagrodą Wine & Food Noble Night 2016 przyznawaną przez Noble Bank i Noble Concierge. La Brasserie Moderne została także wyróżnieniona w 2015 i 2016 roku przez przewodnik Gault&Millau Polska.
W 2017 roku Maciej otrzymał tytuł Szefa Roku Regionu Centralnego w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants, a La Brasserie Moderne została nagrodzona Grand Award 3 widelce plus. W 2019 Maciej uzyskał nagrodę „Szef Roku”, a restauracja ponownie Grand Award 3 widelce plus.
Współpracując z Francusko – Polską Izbą Gospodarczą miał możliwość gotować z utytułowanymi szefami- Pierre Gagnaire (13 gwiazdek Michelin w restauracjach na całym świecie), Andrea Camastra (1 gwiazdka Michelin w restauracji Senses, Warszawa), Wojciech Modest Amaro (1 gwiazdka Michelin restauracja Atelier Amaro), Philippe Mille (2 gwiazdki Michelin restauracja Le Parc, Francja), Allain Passard (3 gwiazdki Michelin restauracja Arpege, Francja).

Rafał Krzycki

Organizator konferencji Gastro Meeting, wydawca portalu Horeca Business Club oraz pierwszego na świecie Horeca Radio. Od 20 lat związany z branżą wydawniczą. Doskonale zna środowisko hotelarzy i restauratorów. Na co dzień współpracuje z wieloma organizacjami branżowymi, co sprawia, że posiada bardzo aktualną wiedzę na temat sektora HoReCa w Polsce.

Agata Wojda

Czterokrotnie zdobywała wyróżnienie przewodnika Michelin, jest też laureatką nagrody Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault&Millau Polska.

Podróżnik, smakosz, szefowa kuchni, muzykolog, juror konkursów. Jak o sobie mówi „nieczynna skrzypaczka”. Czterokrotna zdobywczyni Bib Gourmand w przewodniku Michelin, kobieta szef roku w pierwszej edycji przewodnika Gault&Millau. Felietonistka m.in. „Kukbuka” „Podróży”, „Mojego gotowania”. Aktualnie Szef Kuchni Fest Port Czerniakowski.

NIE CZEKAJ! ZGARNIJ DARMOWE BILETY! ZAREJESTRUJ SIĘ JUŻ DZIŚ!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.