Czy roboty podbiją polskie restauracje?

0
387
Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Robot kelner? Dla wielu ludzi kontakt z humanoidalnymi urządzeniami nadal wydaje się futurystyczną abstrakcją. Urządzenia, z którymi można podjąć interaktywny kontakt były dotychczas widywane tylko na pokazach technologii przyszłości. Prężnie rozwijający się rynek robotów przemysłowych udowodnił jednak, jak bardzo wydajność pracy i powtarzalność wykonywanych czynności wpływają na kondycję firm.

Rozwiązania, które powstają w światowej stolicy innowacji – mieście Shenzhen w Chinach, pozwalają dostosować technologię do codziennej pracy z ludźmi. To właśnie tam robotyzacja rozwija się najszybciej i dotyczy coraz większej ilości branż. Patenty, które w swoich urządzeniach zastosowała firma Pudu Robotics pozwoliły stworzyć unikalne roboty. Ich funkcjonalność sprawia, że obecnie ich zasięg wykracza daleko poza chińskie granice i zaczyna być globalny. Roboty podbijają świat – wspierają pracę już tysięcy restauracji w wielu krajach.

Gastronomia otwiera się na roboty
Jak wiadomo, COVID-19 spowodował mnóstwo problemów. W gastronomii dotyczą one m.in. uciążliwych braków kadrowych. Niewątpliwe restauratorzy muszą mierzyć się także ze stale rosnącymi kosztami prowadzenia działalności. Obecność robotów w gastronomii pozwala temu zaradzić. Nie tylko z powodzeniem potrafią one wesprzeć wielu pracowników, ale także przyspieszają obsługę. Dzięki temu można zoptymalizować pracę lokalu i zwiększać zyski. Roboty-kelnerzy są także gwarancją bezpieczeństwa, ponieważ pomagają zachować tak ważny w obecnych czasach społeczny dystans. Dzięki nim udaje się w sposób bezkontaktowy obsłużyć gości na miejscu, a także zapewnić im przy tym wysoki komfort.

Roboty, które w najbliższym czasie pojawią się w polskiej gastronomii, będą znajdowały swoje zastosowanie zarówno na kuchni, w obsłudze, jak i w dostawach na wynos. Istnieje wiele najnowszych rozwiązań w każdej z tych dziedzin. Obecnie tylko w samym Shenzhen kilka firm z powodzeniem testuje autonomiczne dostawy, które mają być przyszłością dla branży gastronomicznej.

Fot.: Materiały LSI Software

Co potrafi robot kelner?
Pierwszym rodzajem pracy, w którym roboty już teraz znajdują zatrudnienie, jest obsługa kelnerska. Pozwala na to przede wszystkim ich innowacyjny design oraz system komunikacji i nawigacji, dzięki którym mogą one funkcjonować w zatłoczonej przestrzeni. Za sprawą technologii, która dotychczas rozwijała się w autonomicznych pojazdach − humanoidalne roboty doskonale komunikują się z ludźmi i skutecznie omijają po drodze wszelkie przeszkody.

Jak wygląda praca robotów kelnerów i jaki zakres obowiązków można im powierzyć? W zależności od wybranego modelu mamy do dyspozycji szereg funkcjonalności, które mogą zostać wykorzystane przez restaurację:

przywitanie − robot kelner rozpoczyna obsługę Gości w momencie ich wejścia do lokalu − są oni przez niego zapraszani do środka i odprowadzani do stolika,

dostawa zamówień – dzięki innowacyjnemu designowi roboty przemieszczają się po sali bezpiecznie i cicho. Co więcej, są one wyposażone w kompaktowe półki na tace. W trakcie jednego kursu po sali mogą dostarczyć posiłki do wielu stolików,

sprzątanie stolików – kelnerzy nie muszą tracić czasu na żmudne zbieranie brudnych talerzy, ponieważ roboty z powodzeniem odwożą je we wskazane miejsce,

łatwe przywoływanie − pracownicy mogą wezwać robota i zlecać mu zadania za pomocą smartwatcha lub innego, dowolnego urządzenia z podłączeniem do Internetu. Dzięki temu czas obsługi Gości jest szybki, a personel wydajniejszy,

usługi dodatkowe – robot kelner posiada wbudowane głośniki, które pozwalają odtwarzać dźwięk w wysokiej jakości. To sprawia, że idealnie sprawdzi się w wyjątkowych sytuacjach. Może np. przynieść tort do stolika przy akompaniamencie muzycznym i zabawiać dzieci podczas przyjęcia urodzinowego. Przyda się również do przekazania promocji bądź innych, ważnych komunikatów głosowych dla klientów,

reklamowanie oferty − niektóre modele posiadają duże ekrany, które mogą posłużyć jako przestrzeń do wyświetlania materiałów promocyjnych i informowania o specjalnych zestawach lub daniu dnia.

Fot.: Materiały LSI Software

Rewolucja dla branży
Na początku swojej kariery roboty kelnerzy mają przede wszystkim usprawnić pracę restauracji, odciążyć personel i dostarczyć klientom unikalne doświadczenia. Ciekawi nowej technologii i kontaktu ze sztuczną inteligencją Goście z pewnością chętnie skorzystają z nowej formy obsługi. Restauracja będzie mogła również zwiększyć zysk dzięki szybszemu przyjmowaniu zamówień, szybszej realizacji i unikalnych doświadczeń.

Niewątpliwie rozpoczynająca się właśnie era robotyzacji będzie również sposobem na poważne braki kadrowe, które dotykają całą branżę gastronomiczną. Roboty, które po jednym ładowaniu mogą pracować wiele godzin z pewnością zoptymalizują pracę każdego lokalu i pozwolą wejść na nowy poziom profesjonalnej obsługi gości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.