Czy roboty podbiją polskie restauracje?

0
984
Fot.: Materiały prasowe LSI Software

Robot kelner? Dla wielu ludzi kontakt z humanoidalnymi urządzeniami nadal wydaje się futurystyczną abstrakcją. Urządzenia, z którymi można podjąć interaktywny kontakt były dotychczas widywane tylko na pokazach technologii przyszłości. Prężnie rozwijający się rynek robotów przemysłowych udowodnił jednak, jak bardzo wydajność pracy i powtarzalność wykonywanych czynności wpływają na kondycję firm.

Rozwiązania, które powstają w światowej stolicy innowacji – mieście Shenzhen w Chinach, pozwalają dostosować technologię do codziennej pracy z ludźmi. To właśnie tam robotyzacja rozwija się najszybciej i dotyczy coraz większej ilości branż. Patenty, które w swoich urządzeniach zastosowała firma Pudu Robotics pozwoliły stworzyć unikalne roboty. Ich funkcjonalność sprawia, że obecnie ich zasięg wykracza daleko poza chińskie granice i zaczyna być globalny. Roboty podbijają świat – wspierają pracę już tysięcy restauracji w wielu krajach.

Gastronomia otwiera się na roboty
Jak wiadomo, COVID-19 spowodował mnóstwo problemów. W gastronomii dotyczą one m.in. uciążliwych braków kadrowych. Niewątpliwe restauratorzy muszą mierzyć się także ze stale rosnącymi kosztami prowadzenia działalności. Obecność robotów w gastronomii pozwala temu zaradzić. Nie tylko z powodzeniem potrafią one wesprzeć wielu pracowników, ale także przyspieszają obsługę. Dzięki temu można zoptymalizować pracę lokalu i zwiększać zyski. Roboty-kelnerzy są także gwarancją bezpieczeństwa, ponieważ pomagają zachować tak ważny w obecnych czasach społeczny dystans. Dzięki nim udaje się w sposób bezkontaktowy obsłużyć gości na miejscu, a także zapewnić im przy tym wysoki komfort.

Roboty, które w najbliższym czasie pojawią się w polskiej gastronomii, będą znajdowały swoje zastosowanie zarówno na kuchni, w obsłudze, jak i w dostawach na wynos. Istnieje wiele najnowszych rozwiązań w każdej z tych dziedzin. Obecnie tylko w samym Shenzhen kilka firm z powodzeniem testuje autonomiczne dostawy, które mają być przyszłością dla branży gastronomicznej.

Fot.: Materiały LSI Software

Co potrafi robot kelner?
Pierwszym rodzajem pracy, w którym roboty już teraz znajdują zatrudnienie, jest obsługa kelnerska. Pozwala na to przede wszystkim ich innowacyjny design oraz system komunikacji i nawigacji, dzięki którym mogą one funkcjonować w zatłoczonej przestrzeni. Za sprawą technologii, która dotychczas rozwijała się w autonomicznych pojazdach − humanoidalne roboty doskonale komunikują się z ludźmi i skutecznie omijają po drodze wszelkie przeszkody.

Jak wygląda praca robotów kelnerów i jaki zakres obowiązków można im powierzyć? W zależności od wybranego modelu mamy do dyspozycji szereg funkcjonalności, które mogą zostać wykorzystane przez restaurację:

przywitanie − robot kelner rozpoczyna obsługę Gości w momencie ich wejścia do lokalu − są oni przez niego zapraszani do środka i odprowadzani do stolika,

dostawa zamówień – dzięki innowacyjnemu designowi roboty przemieszczają się po sali bezpiecznie i cicho. Co więcej, są one wyposażone w kompaktowe półki na tace. W trakcie jednego kursu po sali mogą dostarczyć posiłki do wielu stolików,

sprzątanie stolików – kelnerzy nie muszą tracić czasu na żmudne zbieranie brudnych talerzy, ponieważ roboty z powodzeniem odwożą je we wskazane miejsce,

łatwe przywoływanie − pracownicy mogą wezwać robota i zlecać mu zadania za pomocą smartwatcha lub innego, dowolnego urządzenia z podłączeniem do Internetu. Dzięki temu czas obsługi Gości jest szybki, a personel wydajniejszy,

usługi dodatkowe – robot kelner posiada wbudowane głośniki, które pozwalają odtwarzać dźwięk w wysokiej jakości. To sprawia, że idealnie sprawdzi się w wyjątkowych sytuacjach. Może np. przynieść tort do stolika przy akompaniamencie muzycznym i zabawiać dzieci podczas przyjęcia urodzinowego. Przyda się również do przekazania promocji bądź innych, ważnych komunikatów głosowych dla klientów,

reklamowanie oferty − niektóre modele posiadają duże ekrany, które mogą posłużyć jako przestrzeń do wyświetlania materiałów promocyjnych i informowania o specjalnych zestawach lub daniu dnia.

Fot.: Materiały LSI Software

Rewolucja dla branży
Na początku swojej kariery roboty kelnerzy mają przede wszystkim usprawnić pracę restauracji, odciążyć personel i dostarczyć klientom unikalne doświadczenia. Ciekawi nowej technologii i kontaktu ze sztuczną inteligencją Goście z pewnością chętnie skorzystają z nowej formy obsługi. Restauracja będzie mogła również zwiększyć zysk dzięki szybszemu przyjmowaniu zamówień, szybszej realizacji i unikalnych doświadczeń.

Niewątpliwie rozpoczynająca się właśnie era robotyzacji będzie również sposobem na poważne braki kadrowe, które dotykają całą branżę gastronomiczną. Roboty, które po jednym ładowaniu mogą pracować wiele godzin z pewnością zoptymalizują pracę każdego lokalu i pozwolą wejść na nowy poziom profesjonalnej obsługi gości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.