Zmarł Jarosław Podstolski – Szef Kuchni Airport Hotel Okęcie

0
2029

O śmierci poinformowała dyrekcja warszawskiego hotelu. „Dziś zatrzymujemy się na chwilę aby wspomnieć Jarosława Podstolskiego, Szefa Kuchni Airport Hotel Okęcie – doskonałego kulinarnego technologa i artystę, znawcę smaków, promotora jakości i naturalnych składników w kuchni, słynącego ze swoich wysokich wymagań lidera zespołu, chętnie dzielącego się wiedzą i bogatym doświadczeniem nauczyciela, zaangażowanego i uczciwego współpracownika, miłośnika zwierząt, kochającego partnera, przyjaciela” – czytamy. 

Karierę kulinarną rozpoczął jako nastolatek w latach 70. XX w. Praktykę zawodową – jako młodszy kucharz – podjął w sieciach hoteli Orbis Grand oraz Forum. Przez dekadę konsekwentnie budował umiejętności kucharskie oraz menedżerskie, w zakresie zarządzania i organizacji pracy personelu kuchni. Po osiągnięciu stopnia kucharza zmianowego, w roku 1986, podjął wyzwanie prowadzenia kuchni w restauracji Arka Noego w Wiedniu, co okazało się wielkim sukcesem. Po powrocie do Polski, w latach 90., obejmował stanowisko głównego kucharza w warszawskich restauracjach: Caryca Katarzyna, Pańska Klub oraz Bel Ami, dla której w 1993 roku zdobył I miejsce w Konkursie „Srebrna Patelnia”.

Wszechstronne umiejętności i talent Jarosława Podstolskiego zaowocowały podjęciem zadań osobistego kucharza Ambasadora Niemiec w Warszawie, co wiązało się ze spełnieniem wysokich standardów i wymagań środowiska dyplomatycznego. Interesującym doświadczeniem i sprawdzianem kompetencji było także uczestnictwo w kilkudziesięciu pokazach klasycznej kuchni polskiej realizowanych we Francji, Włoszech, na Węgrzech, a nawet na Dalekim Wschodzie – w Tajlandii.

Od 16 lat związany był z Airport Hotel Okęcie, gdzie pełnił funkcję Szefa Kuchni. W tym czasie zbudował profesjonalny zespół kuchni, z którym przez te lata dzielił się bogatym doświadczeniem zawodowym. Osią kuchni Jarosława Podstolskiego była wysoka jakość produktów oraz uzyskanie tego szczególnego smaku potraw, który zapada w pamięć i czaruje zmysły. Szef nieustannie doskonalił swój warsztat i poszukiwał najlepszej bazy dla gotowania. Oparł kuchnię Airport Hotel Okęcie o naturalne produkty, wyroby własne i regionalne. Efekty takiego podejścia zaowocowały wieloma nagrodami i wyróżnieniami dla hotelowych restauracji i członków zespołu, a także uplasowały to miejsce jako hotel z jedną z najlepszych kuchni w Polsce.

Jarosław Podstolski zmarł w wieku 61 lat, po długiej walce z chorobą nowotworową.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.