XXIII Mistrzostwa Polski Sommelierów: sukces Michała Drozdowskiego z Bottiglierii 1881

0
642
Fot.: Materiały prasowe Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

W dniach 30 maja – 1 czerwca Warszawa stała się miejscem wyjątkowego wydarzenia w branży HoReCa – XXIII Mistrzostw Polski Sommelierów. W konkursie, certyfikowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI), rywalizowało 28 najlepszych sommelierów z całego kraju. Zwycięzcą tegorocznej edycji został Michał Drozdowski, head sommelier i general manager krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

Drugie miejsce zajął Jan Knąber z warszawskiej restauracji Rozbrat 20, który reprezentował również Winnicę Dwórzno. Na trzecim miejscu uplasował się Arkadiusz Kurowski, general manager i wine director w warszawskim barze Wine First. Konkurs, podzielony na trzy etapy, sprawdził wiedzę teoretyczną, umiejętności sensoryczne oraz praktyczne zdolności sprzedażowe zawodników.

Eliminacje: Pierwszy etap obejmował test sprawdzający znajomość win, regionów, historii i geografii. Zawodnicy musieli także skorygować kartę win oraz dobrać polskie wina do menu, w którym każde danie pochodziło z innego kontynentu.

Półfinały: Do półfinałów zakwalifikowało się siedmiu zawodników, którzy zmierzyli się z zadaniami teoretycznymi i sensorycznymi, a także musieli wykazać się umiejętnościami sprzedażowymi. W półfinałach wzięli udział doświadczeni sommelierzy, posiadający liczne wyróżnienia i certyfikaty.

Finał: Finał odbył się z udziałem publiczności i obejmował część serwisową, sensoryczną oraz zadanie-niespodziankę. Finaliści musieli m.in. obsłużyć dwa sześcioosobowe stoły zajmowane przez sędziów oraz zarekomendować wina gościom. Jednym z zadań było serwowanie butelki magnum rieslinga Arthur Metz z Alzacji oraz wybór wina o wiodącej nucie czerwonych owoców.

Fot.: Materiały prasowe Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

W części sensorycznej zawodnicy musieli wybrać odpowiednie wino do tatara z tuńczyka, rozpoznać wina z włoskiego regionu Friuli oraz zidentyfikować mocne alkohole. W jednym z zadań, dotyczącym autorskiego wina sommelierów SSP, Piwnice Półtorak Somm’s Selection, żaden z finalistów nie zdołał poprawnie nazwać degustowanego trunku.

Mimo problemów z identyfikacją niektórych win, sędziowie podkreślali bardzo wysoki poziom wiedzy zawodników oraz ich swobodę w serwisie. Występy na scenie śledzili m.in. uczniowie szkół gastronomicznych, dla których Stowarzyszenie Sommelierów Polskich prowadzi szkolenia z wiedzy o winie i zawodzie sommeliera.

Mistrzostwom towarzyszyły seminaria zorganizowane przez partnerów zawodów: Les Grands Chais de France, Foods and Wines from Spain, Wines of Germany, California Wines, Purcari Winery, National Agency of Georgia oraz TiM. Wydarzenie to było nie tylko okazją do rywalizacji, ale również do poszerzenia wiedzy i wymiany doświadczeń w branży HoReCa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.