Under – pierwsza w Europie podwodna restauracja

0
174
Advertisement
Rześkie powietrze, błękitne fale Morza Północnego rozbijające się o skaliste fiordy i na wpół zatopiony monolityczny betonowy blok. Na południowym wybrzeżu Norwegii powstała pierwsza w Europie podmorska restauracja o nazwie Under.

Restauracja Under jest dziełem firmy architektonicznej Snoehetta, która zaprojektowała także m.in. budynek Opery w Oslo. Konstrukcja zanurzona pięć i pół metra poniżej poziomu morza i przypominająca peryskop, została starannie opracowana, aby wytrzymać ciśnienie i wstrząsy ekstremalnego środowiska morskiego. Akrylowe okna o grubości prawie metra dają wgląd w głębiny morza. Architekci zakładają, że z biegiem czasu budynek ma stać się sztuczną rafą dla małż. We wnętrzach, na trzech poziomach, panuje skandynawski minimalizm, co jest oczywiste, bo to co najważniejsze dla zmysłów znajduje się za oknem i na talerzu.

Under, której szefuje Nikolai Ellitsgaard, specjalizować się będzie naturalnie w daniach z ryb i owoców morza. Choć oficjalnie restauracja zostanie otwarta w kwietniu, to w tym roku może być już problem z rezerwacją stolika. Ale jest jeszcze parę wolnych terminów. Rezerwacji można dokonać przez stronę www.under.no/ Bezzwrotna opłata rezerwacyjna wynosi 1.000 NOK za osobę (445 PLN), a menu degustacyjne 2.250 NOK za osobę (1.000 PLN). Liniami WizzAir można dolecieć z Gdańska do Kristiansand Airport Kjevik, a dalej samochodem 85 km drogi.

Autorem tekstu jest Karol Weber, twórca bloga ENJOY YOUR STAY, poświęconego dwóm jego pasjom – hotelarstwu i podróżom. To miejsce, w którym można znaleźć recenzje i rekomendacje hoteli, branżowe ciekawostki, wywiady ze znanymi osobami i hotelarzami, a także relacje z podróży.

Weber związany jest z branżą hotelową od 15 lat. W tym czasie zdobywał wiedzę i doświadczenie na różnych stanowiskach, w międzynarodowych sieciach hotelowych, w Polsce i za granicą. Obecnie świadczy usługi w zakresie doradztwa, szkoleń i kontroli jakości. Pomaga we wprowadzaniu standardów obsługi, szkoli pracowników z ich zastosowania i kontroluje ich efektywność. Swoją wiedzą, doświadczeniem, zaangażowaniem, nastawieniem na wyniki, pasją i energią chce dzielić się z innymi, którym również zależy na profesjonalizacji polskiego hotelarstwa. Więcej o doświadczeniu i zawodowej działalności autora tekstu możecie Państwo dowiedzieć się tutaj: Inspektor Hotelowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.