Najczęstsze przyczyny upadłości lokali gastronomicznych – jak ich uniknąć?

0
670
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Prowadzenie restauracji to zawsze ogromne wyzwanie, wymagające podążania za dynamicznie zmieniającym się rynkiem oraz potrzebami klientów. Natłok obowiązków powoduje, że nietrudno o błędy, które w niektórych sytuacjach mogą prowadzić nawet do upadku firmy. Czego unikać i o czym pamiętać, prowadząc lokal gastronomiczny, aby zapobiec zamknięciu biznesu?

Źle dobrane miejsce

Na sukces lokalu gastronomicznego w ogromnym stopniu wpływa jego lokalizacja. Zakładając restaurację lub chcąc otworzyć w istniejącym lokalu np. ogródek, warto zwrócić uwagę na otoczenie. Ważne, aby sprawdzić obecną w okolicy konkurencję, skontrolować ilu potencjalnych klientów w danej lokalizacji można zdobyć oraz jak wygląda natężenie ruchu. Warto także dowiedzieć się, czy w wybranym miejscu możliwe będzie przygotowanie ogródka letniego lub reklamy zewnętrznej. Na początku działalności takie kwestie wydają się mniej istotne, jednak w dalszej perspektywie będą mieć dużo większe znaczenie.

Niewłaściwe zarządzanie finansami

Kontrola przychodów i wydatków ma kluczowe znaczenie w prowadzeniu każdego rodzaju biznesu. Niewystarczający monitoring finansów to jeden z najczęstszych błędów w zarządzaniu restauracją. Na początku działalności należy przede wszystkim określić budżet i ogólne koszty rozpoczęcia działalności oraz przewidzieć wydatki, które trzeba będzie pokryć w przyszłości. Jeżeli jednak w finansach działającego już lokalu gastronomicznego pojawiają się nieprawidłowości, warto regularnie analizować wszystkie wydatki oraz przychody. Pomocny w tym będzie system sprzedażowy, pozwalający na generowanie potrzebnych raportów. Warto także zwrócić uwagę na planowanie zakupów w lokalu, co znacząco ułatwi program do składania zamówień w hurtowni. Narzędzie umożliwia przygotowywanie precyzyjnych zamówień oraz optymalizację wydatków. Zapewni to lepszą kontrolę nad kosztami, co przełoży się na mniejszą ilość popełnianych błędów. Nieodpowiednie zarządzanie towarem może także prowadzić do braków składników potrzebnych do przygotowania potraw, co zazwyczaj zniechęca klientów do wizyt w lokalu, a w konsekwencji może doprowadzić  do upadku biznesu.  

Zbyt mało uwagi skierowanej na potrzeby klienta

Kluczem do sukcesu każdego lokalu gastronomicznego są zadowoleni klienci. To właśnie wybory osób odwiedzających lokal, ich komfort oraz potrzeby są decydujące dla przyszłości restauracji. Dlatego tak ogromne znaczenie ma poświęcanie gościom uwagi oraz dostosowywanie oferty lokalu do ich preferencji. Warto regularnie zbierać opinie klientów na temat lokalu, aby jak najlepiej spełniać ich oczekiwania. Dobrym sposobem na przyciągnięcie uwagi konsumentów są programy lojalnościowe, w ramach których można tworzyć atrakcyjne zniżki i promocje. Należy także pamiętać o nieustannym rozwoju, poprzez zmiany w menu oraz wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań, które usprawnią działanie lokalu. Elektroniczne menu pozwala na aktualizowanie karty dań w dowolnym momencie, przykładowo z nadejściem nowego sezonu. Dobrym rozwiązaniem jest także otwarcie własnego sklepu internetowego, umożliwiającego klientom składanie zamówień online. Wszystkie te działania pomogą regularnie powiększać bazę klientów. Ponadto w kontaktach z gośćmi zawsze należy pamiętać o odpowiednim podejściu, okazującym klientowi szacunek. W dzisiejszych czasach złe opinie o lokalu bardzo szybko trafiają do szerokiego grona odbiorców, co może mocno zaszkodzić reputacji restauracji. Warto więc unikać niepotrzebnych wpadek, a także zadbać o właściwe podejście wobec klientów ze strony personelu, przeprowadzając dodatkowe szkolenia.

Braki w potrzebnej wiedzy

Dla efektywności działania biznesu ważne jest stałe poszerzenie wiedzy nie tylko ze strony pracowników lokalu, ale także właściciela. Na rynku gastronomicznym ciągle pojawia się mnóstwo nowości, za którymi osoba prowadząca restaurację powinna regularnie podążać. Warto brać udział w różnego rodzaju szkoleniach czy kursach, a także poznawać literaturę i czasopisma branżowe. Dobrą praktyką jest także przygotowywanie własnej dokumentacji, która pozwoli na bardziej efektywne planowanie nowych działań oraz podejmowanie lepszych decyzji w przyszłości.

Niewystarczające zabezpieczenia prawne

Podstawowym sposobem na unikanie błędów jest zapobieganie. Należy więc zawsze pamiętać o podpisywaniu umów z pracownikami, partnerami biznesowymi i dostawcami. Prowadzenie różnego rodzaju dokumentacji dla wielu przedsiębiorców bywa uciążliwe, jednak stanowi nieuniknioną część zarządzania każdego typu biznesem. Warto więc dbać o zgodność wszystkich dokumentów z aktualnymi regulacjami, najlepiej poprzez konsultację z prawnikiem. Właściwe funkcjonowanie lokalu w przestrzeni prawnej ma ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa biznesu.

Nieefektywny marketing

Tradycyjne działania reklamowe, takie jak ulotki, plakaty i banery wciąż są ważne i skuteczne, jednak w dzisiejszych czasach największe znaczenie ma marketing online. Obecnie klienci zwracają szczególną uwagę na treści marketingowe umieszczane w Internecie i zwykle na nich opierają swoje decyzje konsumenckie. Warto więc zwracać uwagę na odpowiedni dobór publikacji oraz budowanie rozpoznawalności marki, co pozwoli skutecznie wyróżnić się wśród konkurencji. Aby zapobiec niepotrzebnym błędom, można skorzystać z usług specjalistów w zakresie marketingu, którzy pomogą w działaniach takich, jak optymalizacja strony internetowej czy prowadzenie profili lokalu w mediach społecznościowych. 

W biznesie niestety nigdy nie można mieć stuprocentowej pewności, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Aby jednak zapobiec utracie klientów, a tym samym upadkowi lokalu, warto kierować się w zarządzaniu kilkoma sprawdzonymi zasadami. Spore znaczenie mają także odpowiednie narzędzia, które skutecznie usprawnią działanie restauracji. Więcej informacji na temat takich rozwiązań znajdziesz na stronie GoPOS.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.