Czy system POS to kolejny wydatek czy może oszczędność?

0
720
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Coraz więcej mówi się, że oprogramowanie sprzedażowe to nieodłączny element wyposażenia lokalu. Ale czy faktycznie jest to rozwiązanie w pełni opłacalne? Na jakie korzyści i oszczędności można liczyć, decydując się na niego w swojej restauracji?

Szybsza sprzedaż to jeszcze większy zysk

System POS to narzędzie, które przede wszystkim ma usprawnić sprzedaż w lokalu gastronomicznym. Dzięki niemu przyjmowanie zamówień może zamknąć się już w kilku sekundach, a także obyć bez najmniejszych błędów naszej obsługi. Pracownicy mogą przyjmować zamówienia przy stanowiskach sprzedażowych lub za pomocą nowoczesnych tabletów bezpośrednio przy stolikach gości. Wszystkie dane zostają automatycznie przesłane na kuchnię, co znacznie skraca czas pracy personelu. Oznacza to szansę na jeszcze szybszą realizację zamówień, a w rezultacie – większą sprzedaż.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Dostęp do raportów i analiz

Regularna analiza danych przydaje się w każdym biznesie. Na jej podstawie można podejmować jeszcze lepsze decyzje, które pomagają zwiększać zyski i eliminować straty. Korzystając z systemu POS zyskujemy wgląd do wielu przydatnych raportów, w tym porównawczych, pozwalających kontrolować pracę personelu czy sprzedaż poszczególnych produktów. Wszystkie dane przechowywane są także w bezpiecznej chmurze, co ogranicza dodatkowe miejsce i umożliwia ich szybki oraz wygodny podgląd z dowolnego urządzenia i miejsca na świecie.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Szybkie zmiany wprowadzonych danych

Dla zachowania płynności działania lokalu szczególnie ważne są aktualne menu, cenniki lub informacje o dostępności poszczególnych dań. Sytuacje, w których klientom trzeba odmówić przyjęcia zamówienia, bo skończyły się wybrane produkty, wpływa na ich zadowolenie z wizyty, a nawet sprzedaż. Poza tym bieżące dane ułatwiają pracę naszej obsłudze, która dokładnie wie, jakie produkty znajdują się w sprzedaży. Wprowadzanie ciągłych zmian w tradycyjnych materiałach jak papierowa karta dań, znacznie opóźnia działania lokalu i generuje niepotrzebne koszty. Wybierając system sprzedażowy wszelkie modyfikacje można wprowadzać na bieżąco, a dzięki temu od razu korzystać z aktualnych danych w systemie.

Dobór pakietu do własnych potrzeb

Decydując się na nowe rozwiązania technologiczne starty mogą wiązać się także z tym, że wiele funkcjonalności będzie po prostu nieprzydatnych. Systemy mogą być w końcu wyposażone w rozwiązania, które nie do końca będą odpowiednie dla naszego lokalu. Zamiast ponosić niepotrzebne koszty, warto wybrać oprogramowanie, które przed zakupem będzie można darmowo przetestować. Poza tym pomocna będzie także możliwości skorzystania z pomocy konsultanta, który doradzi najlepsze rozwiązania dla naszej restauracji.

Oprogramowanie sprzedażowe to także rozwiązanie bardziej przyszłościowe. Od 1 lipca 2022 roku właściciele, którzy posiadają kasy fiskalne online, będą zobowiązani do zintegrowania ich z terminalami płatniczymi. Przepis ten nie będzie obowiązywał jeśli w lokalu korzystamy z systemu POS. Co więcej, rozwiązanie to posiada wbudowaną integrację z terminalami, co może być znacznie bardziej opłacalne w przypadku kolejnych zmian.

System sprzedażowy POS to niezbędne wyposażenie lokalu gastronomicznego. Pomaga nie tylko przyspieszyć sprzedaż i usprawnić wiele działań lokalu, ale też dostarcza przydatnych danych, które odpowiednio wykorzystane mogą pomóc restauratorom wnieść biznes na jeszcze wyższy poziom. Więcej o funkcjonalnościach oprogramowania można dowiedzieć się, odwiedzając GoPOS.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.