Restauracja ORZO przygotowała wakacyjne menu kierowane filozofią zero-waste

0
6
Advertisement

Do karty restauracji ORZO zawitało 13 nowych dań inspirowanych smakami świata. W nowym menu znalazło się również aż 9 dań i dodatków zero-waste, wykorzystujących m.in. obierki z ziemniaków, łodygi natki, czy łupiny selera. ORZO już jakiś czas temu odeszło od kontrowersyjnego oleju palmowego. A jeszcze w czerwcu 100% używanych w ORZO opakowań ma być biodegradowalne.

Nowością jest też dostępność specjalnych menu degustacyjnych nowych dań ORZO w internetowym sklepie restauracji (www.orzo.pl/sklep). Goście mogą zamówić 4-daniowe i 7-daniowe zestawy z własnym wyborem pozycji. W każdej restauracji ORZO będą także czekały na Gości nowe koktajle ORZO COCKTAIL BAR oparte o wiosenno-letnią świeżość, wykorzystujące m.in. takie składniki, jak arbuz, kompot z rabarbaru, mus ananasowo-kolendrowy, cordial z białego wina i bławatka, czy różana marmolada.

Szefowie kuchni ORZO z Krakowa, Poznania i Warszawy pracowali wiele miesięcy nad odnalezieniem i wyborem lokalnych polskich dostawców i producentów, którzy codziennie dostarczać będą do restauracji świeże lokalne produkty. Kolejnym krokiem po rezygnacji z oleju palmowego będzie czerwcowe ostateczne przejście restauracji ORZO na wyłącznie biodegradowalne materiały opakowań i nie tylko.

Dodatkowo, w ramach promocji ekologicznej i bezpiecznej miejskiej mobilność ORZO nawiązało współpracę z firmą Bird oferującą nowoczesne elektryczne hulajnogi na minuty. Wprowadzeniu nowego menu w restauracji towarzyszy wspólna akcja poświęcona bezpieczeństwu ekologicznemu w mieście. Każdy użytkownik Bird, który odwiedzi warszawskie ORZO (Plac Konstytucji 5) oraz zamówi jedno z 13 nowych dań, otrzyma w prezencie bezpieczny kask do miejskich podróży.

Wśród dań ORZO znalazło się aż 9 dań wykorzystujących w przepisach składniki zero-waste (często posiadające najwięcej witamin), czyli m.in.: obierki z ziemniaków, oranjelly ze skórek pomarańczowych, łupiny selera (pasztet), łodygi natki (pesto), sok ze skórek limonek, skórka z cukinii, obierki warzywne (demi glace), łodygi rozmarynu (oliwa), woda z gotowania dyni (nori mayo), woda z ciecierzycy (aquafaba), obierki marchewki (semifreddo), łodygi i liście kolendry.

W Aperitivos, w której chrupiącym dodatkiem będą chipsy wykonane z ziemniaczanych obierków. Również Carpaccio urozmaicone zostało o oryginalne Oranjelly pozyskane ze skórek cytrusa. ORZO nie zapomina również o gościach stosujących dietę roślinną. Znane z dotychczasowego menu danie Fiesta Vegana przejdzie lekką metamorfozę – dodany zostanie do niego pasztet z łupin z selera oraz pesto z łodyg natki pietruszki, które w specyficzny sposób zabarwi inny ze składników – ser z nerkowca. Krewetkowa miska Kimchi Shrimps Bowl wzbogacona została o sos limonkowy ze skórek z limonek.

Kucharze ORZO postarają się również odczarować mit, jakoby marchewkowe odpady były produktem w kuchni całkowicie bezużytecznym. Semifreddo, czyli włoski sorbet i składnik sałatki Sexi Italian, sporządzony będzie w całości z pozostałości karoty, skórki cukinii oraz oliwy rozmarynowej wytłoczonej z łodyg rośliny. Trendowi zero-waste podda się również popularna sałatka Ceasarea, do której zostanie dodany sos nori mayo przygotowany z gotowanej dyni oraz modnej aquafaby (wody z ciecierzycy). Reprezentanci kuchni włoskiej, Gnocchi Verdure oraz Chipotle Ravioli Breed, spotkają się latem z sosem demi-glace z obierek warzywnych, pietruszki, buraka, jak również selera. Z kolei dziedzictwo Indii, Turkey Tikka Masala, zbrata się gęstym, aromatycznym i esencjonalnym chutney z łodyg i liści kolendry.

Za nowe smaki i dania w restauracjach ORZO odpowiedzialny jest cały zespół kulinarny restauracji. Dzięki kulinarnym podróżom oraz wielomiesięcznym pracom kreatywnym powstało kilkadziesiąt konceptów nowych dań opartych o świeże jakościowe składniki, z których aż 13 znalazło się w unowocześnionej karcie restauracji.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here