Advertisement

Jak znaleźć optymalne miejsce na swoją restaurację?

Jak znaleźć optymalne miejsce na swoją restaurację?
Coraz intensywniej rozwija się w Polsce branża gastronomiczna. Coraz więcej ludzi realizuje swoje marzenie – otwiera własną restaurację. Niestety ich wizja nie zawsze pokrywa się z możliwościami i zaczynają się przysłowiowe schody. Pierwsze potknięcie to często nietrafiony wybór lokalizacji. Dlaczego tak się dzieje?

Po pierwsze nie wszyscy zakładają, że biznes gastronomiczny to biznes jak każdy inny i bez planu finansowego oraz skrupulatnie opracowanego Excela nie powinno się w ogóle podchodzić do tematu. Przeliczenie budżetu jest podstawą przy wyborze właściwej lokalizacji. Liczyć się będzie wysokość czynszu i pieniądze przeznaczone na remont/rebranding. Skrupulatny biznesplan pozwoli uniknąć niespodzianek.

Po drugie lokalizacja musi również iść w parze z targetem, który musimy wyraźnie określić już na samym początku. Nasz potencjalny gość (wspomniany target) to jedna z kluczowych przesłanek przy wyborze idealnego miejsca. Pozwoli nam to wybrać dokładną lokalizację. Wszystko zależało będzie od rodzaju kuchni i sposobu zarobkowania na niej. Zupełnie inaczej podejdziemy do wyboru lokalu pod przysłowiowego „chińczyka z dowozami”, a inaczej do szukania miejsca pod modne neo bistro. Inaczej podejdziemy do szukania miejsca dla osoby, która chce zarabiać już po kilku miesiącach, a inaczej dla kogoś, kto może pozwolić sobie na powolny rozruch i czekanie na efekty. Musimy więc wyraźnie określić, dla kogo otwieramy restaurację (nie, nie dla siebie!), a potem konsekwentnie się tego trzymać.

Osobom otwierającym swój pierwszy biznes gastronomiczny zazwyczaj doradzamy przejęcie istniejącego już lokalu. Dlaczego? Otóż jest to po prostu tańsze, szybsze i ograniczy ryzyko ewentualnej straty znacznie większych pieniędzy, które zazwyczaj potrzebne są, by wykończyć lokal ze stanu deweloperskiego. Pozwala to także uniknąć kosztów przystosowania lokalu w rzeczy, które zostaną w ścianach budynku, jeżeli będziemy wycofywać się z danej lokalizacji. Oczywiście, zdarzają się developerzy zapewniający „podkład” pod działalność gastronomiczną, ale to wciąż rzadkość.

Jeżeli wiemy, że gdzieś wcześniej była już prowadzona działalność gastronomiczna, to zakładać możemy, że sytuacja prawna lokalu pod kątem tej właśnie działalności jest uregulowana. To kolejna sprawa, o której zapominają nasi Klienci. Lokal, w którym będzie prowadzona restauracja, powinien mieć status lokalu usługowego z przeznaczeniem na gastronomię. Należy uważać na wynajmowanie lokali handlowych lub biurowych bo nie każdy z nich taką możliwość posiada. Do tego dokładne sprawdzenie umowy, przynależności gruntu i osób, które mają prawo do zarządzania nieruchomością i/lub podnajmu. Bardzo ważna będzie analiza umowy najmu danego lokalu i precyzyjne określenie jego warunków.

Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest bardzo często pomijane „badanie techniczne”. Bez niego wybór pod kątem gościa czy stylu i tak nie ma sensu, bo nagle może okazać się, że nasza koncepcja nie może być realizowana w danym miejscu i albo będziemy musieli wyłożyć kolejne kilkadziesiąt tysięcy, albo w ogóle nie damy rady zrealizować marzenia w danej lokalizacji. Co się na to składa? Odpowiednia wentylacja (i kominy), przydział mocy, wod-kan, wysokość lokalu, światło dzienne, czy potencjalni sąsiedzi. I ogródek, bez którego często znacznie spada sprzedaż latem.

Wszystko to niby proste i oczywiste, ale wierzcie nam – na co dzień spotykamy się z Klientami, którzy pominęli te rzeczy wynajmując lokal. Nie sprawdzili możliwości udzielenia koncesji czy otwarcia lokalu do późnych godzin nocnych.

Jaka jest nasza rada? Skrupulatność i konsekwencja, a także sięganie po doradztwo firm, które mogą nam pomóc. Tak jak zlecamy zaprzyjaźnionemu mechanikowi sprawdzenie używanego auta z komisu zanim ostatecznie zdecydujemy się na jego zakup, tak również możemy zwrócić się do specjalistów od gastronomii już na etapie pomysłu i poszukiwania lokalu.

Wybór miejsca na restaurację to niestety zimna logika i biznes plan, którego nie powinny zaburzać ani serce, ani adrenalina czy pozorna intuicja. Po trudnym gruncie, jakim jest gastronomia, należy poruszać się ostrożnie i z głową.

Autorami artykułu są eksperci z firmy Gastro Lokal, świadczącej usługi z zakresu doradztwa i rekrutacji dla branży gastronomicznej. Zapraszamy do odwiedzenia ich strony internetowej www.gastrolokal.pl oraz śledzenia oficjalnego profilu na Facebooku.

Tagi: , , , , ,

 

Dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych w serwisie www.horecabc.pl jest dozwolone tylko po uzyskaniu pisemnej zgody wydawcy.

Advertisement

1 komentarz

  1. Jeronimo

    Cała prawda. Szkoda, że wciąż większość osób chce taniej i uważa że wie lepiej…

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Elżbieta Nitsze i Rafał Krzycki zapraszają na Hotel Meeting

Polecamy

Loading

Raport

Loading

Turystyka

Loading

Porada eskperta

Loading

Turystyka

Loading

Sylwia Stachyra i Rafał Krzycki zapraszają na gastro meeting

Porada eksperta

Polecamy

Loading

Gastro meeting (VIDEO)

Facebook