Zakończenie III edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

0
380
Fot.: Materiały prasowe Belvedere Gourmet Group

23 czerwca 2025 roku w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się finał III edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wydarzenie podsumowało roczny cykl edukacyjny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.

W roku akademickim 2024/2025 uczestnicy Akademii wzięli udział w 15 warsztatach kulinarnych prowadzonych przez specjalistów z branży. Program zakończył się uroczystym wręczeniem dyplomów oraz przyznaniem nagród dla uczestników z najwyższymi wynikami.

Na podstawie punktacji zdobytej podczas warsztatów przyznano cztery główne wyróżnienia:

  • IV wyróżnienie – Oskar Wolny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta w Poznaniu)

  • III wyróżnienie – Julia Janik (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach)

  • II wyróżnienie – Jakub Jacolik (Zespół Szkół im. J. K. Kluka w Wojewodzinie)

  • I wyróżnienie – Mateusz Rutkowski (Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. A. Chętnika w Ostrołęce), który otrzymał nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych w Landsberg am Lech, ufundowaną przez firmę Rational AG.

Tytuł Najlepszego Cukiernika rocznika otrzymał Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Nagrodą był intensywny pięciodniowy kurs w Akademii Czekolady Barry Callebaut Polska.

Główna nagroda Akademii i tytuł Najzdolniejszego Studenta trafiły do Joanny Kanieckiej (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach). Nagrodą była 11-dniowa podróż kulinarna połączona ze stażem w restauracji Jordnær w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin), prowadzoną przez szefa kuchni Erica Vildgaarda.

Dodatkowo, Joanna Kaniecka i Mateusz Rutkowski otrzymali indeksy na studia w SGGW na kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. Nagrody wręczył prof. dr hab. Michał Zasada, rektor uczelni.

Organizatorzy zapowiedzieli nowe inicjatywy na kolejny rok akademicki, m.in. całodniowy warsztat z Robertem Mazurem, byłym współpracownikiem Gordona Ramsaya, nową kadrę trenerską oraz wydanie książki kulinarnej z przepisami studentów i mentorów Akademii.

Horeca Business Club jest patronem medialnym tego wydarzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.