Rodzinna historia zamknięta w smaku – Batida świętuje 30-lecie

0
95
Advertisement

Nieprzerwanie od 30 lat Batida serwuje swoim gościom jedne z najlepszych ciast w Warszawie a w styczniu firma obchodzi swój jubileusz. Batida była na początku francuską piekarnią połączoną z cukiernią – w roku 1990 nikt o takich rarytasach w Warszawie nawet nie marzył. Nikt, poza Jadwigą Radziszewską, która wraz z mężem Zygmuntem, otworzyła takie miejsce w samym centrum Warszawy.

Gdzie i kiedy narodziła się miłość do bagietek i croissantów? Jolanta Radziszewska, córka Jadwigi i Zygmunta, przez wiele lat mieszkała w Belgii. Rodzice często odwiedzali swoją jedyną córkę a wyjazdy skupiały się wokół lokalnych smaków. Po powrocie do Warszawy, tęsknota za smakiem i zapachami świeżo wypiekanych rogalików była tak silna, że pewnego dnia mąż Jadwigi, Zygmunt zapytał: „Dlaczego mielibyśmy nie jeść takich pyszności w Warszawie?”, od myśli przeszli szybko do działania. Pierwszy lokal znajdował się przy ulicy Nowogrodzkiej – centralna lokalizacja, duże okna. Idealnie spełniał swój cel – być blisko ludzi. Blisko dużych okien postawiono piece, aby przechodnie mogli obserwować cały proces produkcji.

Z czasem do Polski wróciła Jolanta Radziszewska, aby poprowadzić Batidę wraz z mamą. Wraz z biegiem lat Jadwiga przeszła na późną emeryturę a do współprowadzenia firmy dołączyła Caroline Radziszewska – absolwentka paryskiej szkoły Le Cordon Bleu.

Prekursorem i kreatorem pierwotnego smaku słodkości Batidy jest belgijski mistrz cukiernictwa Jef Damme’a. Do dziś bliski przyjaciel rodziny Radziszewskich. Damme przeniósł na polski grunt kunszt belgijskiego cukiernictwa, szkoląc i przekazując zdobyty warsztat, do dziś trzymającej pieczę chef – Mirze Boguckiej.

Jednym z pierwszych deserów przygotowanych przez Jef’a i Mirę, niezastąpiony duet mistrzów cukiernictwa, był mus czekoladowy w płatkach w białej i mlecznej czekolady. Deser ten podbił serca warszawiaków i od 30 lat jest hitem sprzedażowym Batidy. Został on wybrany jako symbol jubileuszu firmy – deser legenda. W styczniu ozdobiony jest on dodatkowo pieczęcią jubileuszową.

Kuchnia wytrawna jest prowadzona w Batidzie przez Szefową Kuchni Marzenę Hajn. To ona odpowiada za słynne kaczki – pieczone w całości bądź udka confit. Kuchnia polska podana w nowoczesnej formie to z pewnością znak rozpoznawczy Marzeny.

Obecnie Batida to zespół profesjonalistów, którzy prowadzą wizjonersko firmę. Tylko dzięki zaangażowaniu całego zespołu w okresie pandemii, trudnym dla całej gastronomii, uruchomione zostały nowe linie produktów, przebudowano sklep internetowy a zamówienia cateringów na Boże Narodzenie pobiły wszelkie rekordy z poprzednich lat. Pozwala to optymistycznie patrzeć w przyszłość, bo Batida to silny zespół i ciągle poszerzające się grono klientów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.