Polacy z medalami w międzynarodowym konkursie kulinarnym

0
806

Pod koniec kwietnia odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny Virtual Pressure Test in Skill 34 Cooking. Wzięli w nim udział m.in. kucharze z Belgii, Finlandii, Namibii, Rosji, Wielkiej Brytanii oraz Polski.

Konkurs trwał trzy dni i odbywał się od 28 do 30 kwietnia. Co ciekawe w związku z epidemią rywalizacja nie mogła odbyć się w klasycznych warunkach i bezpośredniej rywalizacji, niemniej całość zorganizowano pierwszy raz w wersji online. Pewnie teraz się zastanawiacie jak można zorganizować konkurs kulinarny online?

Otóż można. Jurorami byli światowej klasy szefowie kuchni, którzy bacznie przyglądali się pracy każdego z zawodników. Znali dokładnie receptury, na których pracują oraz jakich technik stosują. Na miejscu z każdą grupą zawodników był także Team Leader. Z naszymi młodymi rodakami był Paweł Salamon.

Szefowie jurorzy, podzieleni na grupy oceniali pracę i przygotowane dania poszczególnych zawodników. W ten sposób udało się wyłonić poszczególnych zwycięzców. Polscy zawodnicy swoje zadania wykonywali na terenie akademii kulinarnej Farutex w Łodzi.

Zawodnicy musieli wykonać codziennie jedno zadanie:

Dzień 1: Młodzi kucharze pokazali swoje umiejętności i przygotowali canapes, między innymi wegetariańskie.
Dzień 2: Zawodnicy mili do wykonania test z zakresu krojenia, zadaniem było wykonać precyzyjne krojenie ziemniaka julienne oraz mieli do przygotowania interpretacje słynnego deseru „Piękna Helena”.
Dzień 3: Tematem 3 dnia była pasta oraz potrawy na bazie drobiu. Temat pasty w formie nadziewanym, a kurczak z dodatkiem pieczarek i dowolnego sosu.

Polskę reprezentowali Bartosz Wicherek (reprezentant na EuroSkills Graz 2021) oraz Jacek Darnowski (reprezentant WorldSkills Szanghaj 2022). Bartosz w konkursie zdobył srebrny medal, Jacek otrzymał medal doskonałości.

Polska kadra szkoleniowa: Iwona Niemczewska (Ekspert WorldSkills Poland), która była także szefem składu sędziowskiego oraz Paweł Salamon (Team lider).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.