Odszedł Gérard Basset – wybitny francuski sommelier

0
958
W środę 16 stycznia zmarł Gérard Basset – jeden z najbardziej uznanych na świecie profesjonalistów branży winiarskiej, który od 2017 roku walczył z rakiem przełyku.

Gérard Francis Claude Basset był pierwszą i jedyną osobą na świecie, która posiadała połączone tytuły Master of Wine, Master Sommelier, Wine MBA, OIV MSc in Wine Management i World’s Best Sommelier. Wygrywając w 2010 roku Mistrzostwa Świata Sommelierów ukoronował swoją karierę oraz wzmocnił pozycję w branży. Uhonorowany został również rok później, gdy otrzymał OBE w Queen’s Birthday Honors za usługi gościnności.

Basset urodził się i wychował we Francji, gdzie na początku kształcił się na szefa kuchni, natomiast po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii postanowił rozpocząć karierę sommeliera. Nie minęło wiele czasu, kiedy jego wielki talent został odkryty i doceniony. W krótkim okresie otrzymał 3 ważne branżowe nagrody, a także wydał własną książkę zatytułowaną „The Wine Experience”.

Wybitny francuski sommelier był również współzałożycielem luksusowej sieci 16 hoteli butikowych Hotel du Vin w Wielkiej Brytanii oraz właścicielem hotelu TerraVina, który niedawno stał się Spot in the Woods.

Wyświetl ten post na Instagramie.

GERARD BASSET OBE, MW, MS, MBA, MSc 7 March 1957 – 16 January 2019. Gerard Basset, one of the world’s greatest wine professionals, passed away this morning surrounded by his family. He had fought a brave battle against cancer of the oesophagus since 2017. Gerard was the first and remains the only individual to have held the excruciatingly challenging Master of Wine qualification simultaneously with the Master Sommelier, MBA Wine Business and MSc from the International Organisation of Vine and Wine. The crowning glory of his career came in April 2010 when he won the World Sommelier Championship, cementing his extraordinary domination of the industry. This was further augmented on receiving the OBE in the 2011 Queen’s Birthday Honours for services to hospitality. Born and raised in France, Gerard originally trained as a chef, but embarked on a career as a sommelier when he moved to the UK in the 1980s. It was not long before his prodigious talent came to the attention of the wine trade with award wins for the UK Sommelier of the Year, Best International Sommelier for French Wines and Best Sommelier of Europe in quick succession. Parallel to his competition success was a growing business empire including Hotel du Vin, of which he was a founding partner, and TerraVina, which more recently became Spot in the Woods as the business was adapted to his state of health and desire to be at home in the New Forest. He will perhaps be best remembered for mentoring and training a generation of young sommeliers who sought out his expertise and guidance to launch their careers. His wife, Nina, said, “Whilst we are devastated to have to say goodbye to Gerard for the last time, we draw strength from the kind messages that we have already received from the many people whose lives he touched. He fought a brave battle against cancer and we are comforted that he died at home surrounded by his family and that he is now at peace. Both Romané and I are profoundly grateful for the support we have received from our friends across the world, including the many in the wine and hospitality industries and to know that Gerard was so loved by all those who knew him.”

Post udostępniony przez Spot in the Woods (@spotinthewoods)

„Jesteśmy zdruzgotani, że musimy pożegnać się z Gerardem po raz ostatni, czerpiemy siłę z miłych wiadomości, które otrzymaliśmy od wielu osób, których Gerard znał. Toczył odważną walkę z rakiem i jesteśmy pocieszeni, że zmarł w domu otoczony przez swoją rodzinę i że teraz zaznał spokoju. Zarówno Romane, jak i ja jesteśmy głęboko wdzięczni za wsparcie, jakie otrzymaliśmy od naszych przyjaciół z całego świata, w tym wielu z branży winiarskiej i hotelarskiej, i wiemy, że Gerard był bardzo kochany przez wszystkich, którzy go znali” – powiedziała jego żona, Nina.

https://twitter.com/GerardBassetOBE/status/1085643423091027968

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.