Nie żyje Joël Robuchon – zdobywca 32 gwiazdek Michelin

0
413
Po długiej walce z rakiem, 6 sierpnia zmarł Joël Robuchon, uznawany za najbardziej utytułowanego przez Michelin szefa kuchni w historii. Miał 73 lata.

Robuchon był wybitnym francuskim szefem kuchni i właścicielem wielu restauracji. Był również najbardziej utytułowanym szefem kuchni wszechczasów, posiadał łącznie 32 gwiazdki Michelin w 13 krajach. Uznawany był za najbardziej wpływowego szefa kuchni po erze ,,nouvelle cuisine’’. Sam stosował w swojej kuchni styl ,,cuisine moderne’’, polegający na używaniu kilku składników, przygotowanych w jak najbardziej wyrafinowany sposób. To właśnie dzięki temu zdobył światowe uznanie i ogromne wpływy.

Nazwisko wyrobił pracując w paryskiej restauracji Jamin. Swoją pierwszą restaurację otworzył 1981 roku, która w ciągu 3 lat zdobyła 3 gwiazdki Michelin. Wraz z rozwojem swojej marki Robuchon otwierał kolejne lokale na całym świecie i podnosił standardy kuchni. Prowadził warsztaty z takimi postaciami jak Gordon Ramsay czy Éric Ripert.

Był znany z perfekcjonizmu i dbałości o detale. Najbardziej znaną potrawą Robuchona stało się puree ziemniaczane. Jego dania były proste, bo jak sam mówił, im prostsze jedzenie tym bardziej wyjątkowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.