Klub Szefów Kuchni – odc. 1 (Horeca Radio)

0
938
Przypominamy pierwszy odcinek cyklu audycji pt. „Klub Szefów Kuchni” profesor Jarosław Dumanowski, historyk czasów nowożytnych specjalizujący się w kulturowej historii kuchni i jedzenia, opowie między innymi o tym, jakie potrawy cieszyły się niegdyś ogromną popularnością oraz dlaczego warto wracać do doświadczeń dawnych kuchmistrzów.


„Klub Szefów Kuchni” to cykliczna audycja „Horeca Radio” prowadzona przez prezesa Fundacji o tej samej nazwie, a także właściciela i szefa kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster – Jarosława Walczyka oraz Rafała Krzyckiego. Gościem każdego wydania będzie wybitny przedstawiciel sektora gastronomicznego, który wypowie się na niebanalne tematy związane z branżą. Wątek przewodni pierwszego odcinka stanowi dawna kuchnia polska, a w roli eksperta występuje Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz kulturowej historii kuchni i jedzenia. Pochodzący z Koronowa wykładowca i znawca tradycji kulinarnych we współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Ponadto należy do rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia oraz kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Jest aktywnym popularyzatorem wiedzy o kuchni minionych epok, którą dzieli się z czytelnikami na tematycznym blogu oraz facebookowym profilu „Kuchnia staropolska”.

„W gastronomii wracamy znowu do historii, polskości, rzeczy, które kiedyś tworzyliśmy i to właśnie Jarek odkrywa przed nami stare przepisy, a ma olbrzymią wiedzę. W naszym świecie cieszy się ogromnym autorytetem. Jeśli chcemy się czegoś nowego dowiedzieć, robimy „Memory find” do Jarka i wiemy już wszystko!”

Jarosław Walczyk, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, do której należy Jarosław Dumanowski

Partnerzy audycji:

     

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.