Historyczny stół regionalny

0
790
Nowa inicjatywa „Historyczny stół regionalny” to sieć spotkań z kuchnią regionalną, które mają promować różnego rodzaju polskie kuchnie. Pierwsze spotkanie było poświęcone kuchni podhalańskiej. Jak się udało?

„Historyczny stół regionalny” to nowa inicjatywa, mająca promować kuchnie regionalne. Jest to prestiżowy cykl spotkań zorganizowany przez Makro. Pierwsze spotkanie odbyło się w Rezydencji Gubałówka w Zakopanem. W trakcie wydarzenia można było spotkać wiodących kucharzy zajmujących się kuchnią oraz przedstawicieli branży gastronomicznej z Małopolski i Podhala. Honorowym patronatem wydarzenia zostało miasto Zakopane.

Zdaniem organizatorów, zapoczątkowanie cyklu spotkań od kuchni podhalańskiej jest pewnego rodzaju symbolem. Kuchnia ta słynie ze swojego zróżnicowania i wielobarwności, ale zarazem ze swojej historii, co skłoniło Makro Polska do takiego początku.

Kolejne wydarzenia odbędą się w najbliższej przyszłości w Warszawie, Krakowie oraz Trójmieście. Celem spotkań jest promocja wiedzy dotyczącej kuchni poszczególnych regionów. Dzięki temu, ma szanse wzrosnąć wiedza dotycząca ich rodzimej kuchni. Uczestnicy spotkań otrzymają materiały edukacyjne oraz porady ekspertów, jak najlepiej gotować poszczególne potrawy.

https://www.instagram.com/p/BveCidYpxxr/

Z kolei dla kucharzy, spotkania te są okazją do rozszerzenia swojej wiedzy, wdrożenia nowych metod gotowania oraz poznania tajników poszczególnych kuchni. Dzięki temu, w najbliższej przyszłości będą mogli wdrożyć dane potrawy w swoich własnych kartach restauracyjnych.

Nowa inicjatywa Makro ma szansę zrewolucjonizować polską kuchnię. Od pewnego czasu, obserwatorzy gastronomiczni uważają, że nasza kuchnia jest w odwrocie przez zalew dań zza granicy. Czy nowe spotkania będą stanowić początek renesansu poszczególnych kuchni? Tego dowiemy się w najbliższej przyszłości. Wiemy już jednak, że pierwsze spotkanie okazało się sukcesem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.