Fruit Cocktail Festival 2025 – druga edycja wydarzenia pod znakiem czterech żywiołów

0
270
Fot.: Materiały prasowe Hotel HP Park Wrocław

13 czerwca 2025 r. we Wrocławiu odbyła się druga edycja Fruit Cocktail Festival – wydarzenia, które po raz kolejny połączyło świat gastronomii, miksologii i muzyki w jednej przestrzeni. Festiwal zorganizowany został w Hotelu HP Park Plaza oraz Restauracji Panorama. Za całość wieczoru odpowiadał dyrektor hotelu, Przemysław Biechowiak.

Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „Cztery żywioły: między niebem a ziemią”. Temat ten stał się inspiracją dla całego programu kulinarnego i koktajlowego wydarzenia. Dla każdego z żywiołów przygotowano autorskie kompozycje drinków oraz dopasowanych zakąsek:

  • Ogień – truskawkowa margarita z ostrym chorizo i pieczonym ananasem,

  • Woda – shot wiśniowo-cytrusowy w stylu Kamikaze z grillowanym śledziem, koprem włoskim i arbuzem,

  • Powietrze – reinterpretacja koktajlu Bees Knees z yuzu i wędzoną kaczką na żelce z jałowca i pomarańczy,

  • Ziemia – drink z jabutikaba i jeżyną w towarzystwie musu truflowego z leśnymi owocami i gorzką czekoladą.

Live cooking i oprawa kulinarna

Część kulinarna obejmowała pokaz live cooking przygotowany przez szefa kuchni Dawida Sabaja oraz kucharzy: Dianę Paszkiewicz i Jacka Bujnowskiego. Goście mieli okazję obserwować przygotowanie takich dań, jak jagnięcina z pieczonym batatem i sosem porto oraz dorada z grillowanymi warzywami.

Barmańskie show i kawa specialty

Za festiwalowy bar odpowiadał Mateusz Piskorski we współpracy z dyrektorem gastronomii Darkiem Serwatką. Oprócz serwisu koktajli, zorganizowano także pokaz barmański z efektami ognia. W strefie kawowej z kolei aromatyczne napoje przygotowywali bariści Robert Wcisło i Robert Dudkiewicz z Art. Caffe, serwując kawy typu specialty.

Część artystyczna i strefa relaksu

Muzyczną część wieczoru uświetnił koncert duetu Second Line – Łucji Skibniewskiej i Marka Waszczyńskiego, łączącego blues z elementami jazzu. Goście mogli także skorzystać ze strefy relaksu prowadzonej przez SPA Masaje oraz wziąć udział w konkursach i zabawach.

Fruit Cocktail Festival 2025 stanowił przykład integracyjnego wydarzenia opartego na wielozmysłowych doświadczeniach kulinarnych i miksologicznych. Wydarzenie miało charakter otwarty, skierowany do szerokiego grona gości – zarówno gości hotelowych, jak i mieszkańców Wrocławia. Organizatorzy zapowiedzieli kontynuację projektu w kolejnych latach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.