9 błędów, jakie możesz popełniać w trakcie smażenia

0
2130
Wydaje Ci się, że wiesz, jak właściwie smażyć, ale czy na pewno? Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z 9 niewybaczalnych błędów w smażeniu. Zaczynamy!


1. Masz porysowany lub niesprawny smażalnik

Wszelkie rysy, zadrapania lub rdza na powierzchni zbiornika smażalnika to częsta i potencjalnie groźna przyczyna gorszego smażenia. Problemy z częściami, takimi jak termostat i grzałka to brak kontroli nad procesem smażenia. Nie chcesz niesmacznej żywności u siebie? Dbaj o dobry stan smażalnika.

2. Niewystarczająco czyścisz smażalnik

Unikaj szorstkich zmywaków i drucianych gąbek, mogą porysować powierzchnię smażalnika. Dokładnie czyść wszystkie części, zwłaszcza te, które wchodzą w bezpośredni kontakt z tłuszczem. Upewnij się, że po umyciu nie pozostało nic po poprzednim oleju i środkach czyszczących. Inaczej narażasz się na wymianę nowego oleju po raz kolejny.

3. Źle przygotowujesz produkty

Produkty do smażenia muszą mieć usunięty nadmiar wody. Woda w kontakcie z tłuszczem będzie oznaczać pryskanie oraz szybszą degradację tłuszczu. Usuwaj z jedzenia nadmiar panierki i nie przyprawiaj żywności nad smażalnikiem. Przyprawy trafią do tłuszczu i będą źle działać na olej lub fryturę.

4. Wkładasz za dużo rzeczy do koszyka

Pamiętaj, że optymalny stosunek ilości żywności do objętości tłuszczu w którym smażysz to 1:10. Przepełnienie koszyka sprawi, że olej lub frytura straci temperaturę, a urządzenie będzie pracować gorzej.

5. Nie sprawdzasz temperatury

Odpowiednia temperatura smażenia to podstawa. Zbyt niska będzie oznaczać niedogotowane i tłuste jedzenie, a zbyt wysoka spalone danie i tłuszcz w o wiele gorszym stanie. Pamiętaj, żeby regularnie kalibrować termostat i odpowiednio dobierać wysokość temperatury tłuszczu.

6. Masz za dużo lub za mało tłuszczu

Tak samo jak z temperaturą, musisz pamiętać, żeby ilość oleju lub frytury w smażalniku była zgodna z wymogami producenta sprzętu. Zbyt mało lub zbyt dużo tłuszczu sprawi, że stracisz kontrolę nad jego temperaturą, a co za tym idzie – jakością przygotowywanych potraw.

7. Nie filtrujesz tłuszczu

Filtrowanie to normalna praktyka w obchodzeniu się z tłuszczem używanym w głębokim smażeniu. Filtrować możesz olej lub fryturę, które są delikatnie przestudzone. Nie mieszaj i nie przelewaj za często i z większej wysokości, ponieważ w ten sposób napowietrzasz tłuszcz i pogarszasz jego właściwości.

8. Używasz złego oleju lub frytury

Oleje i frytury lepszej jakości lepiej radzą sobie w wyższych temperaturach, nie pozostawiają na żywności nieprzyjemnego zapachu lub smaku. Do tego są wydajniejsze, a więc starczają na dłużej. Wyższy koszt tłuszczu zwróci Ci się w trakcie eksploatacji i w gościach, którzy wrócą do Twojego smacznego jedzenia.

9. Za długo pracujesz z tym samym tłuszczem

Jedną z najważniejszych rzeczy, które trzeba robić w pracy z tłuszczem, to jego regularne sprawdzanie na wysokość związków polarnych. Ich zbyt duża ilość (jak podaje portal www.smazymy.com, 25% związków polarnych to granica, której przekraczać nie można) oznacza, że olej jest zdegradowany i nie nadaje się do użycia. Sprawdzisz je przy użyciu specjalnych pasków lub urządzenia elektronicznego.

Unikaj powyższych błędów i ciesz się z zadowolonych klientów Twojego lokalu. Smażone potrawy są bardzo popularne i chętnie wybierane z karty, dlatego apetyczny wygląd i przyjemny smak zapewnią Ci większy ruch, lepszą reputację i zwiększone obroty.

Dowiedz się więcej na temat smażenia na portalu gastronomicznym www.smazymy.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.