25-lecie Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP)

0
52
Advertisement
W miniony piątek w warszawskim Hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się Gala rozpoczynająca jubileuszowy 25. rok działalności Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej.

Wydarzenie uświetnił swoją obecnością Alain Passard z restauracji Arpège w Paryżu, uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin, który wraz z Maciejem Majewskim, Szefem kuchni La Brasserie Moderne – restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria, oraz Dawidem Makuratem, Szefem cukierni Lourse hotelu Raffles Europejski w Warszawie, przygotowali kolację, która swoim menu połączyła tradycję polską i francuską. Całości dopełniały specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję wina. Motywem przewodnim Gali był festiwal filmowy w Cannes.

Alain Passard jest szefem i właścicielem paryskiej restauracji Arpège, którą założył 1986 roku. W przeciągu 10 lat zdobył komplet trzech gwiazdek Michelin, a jego restauracja została sklasyfikowana na ósmym miejscu wśród pięćdziesięciu najlepszych restauracji świata według The World’s 50 Best Restaurants. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek. Dla gości tegorocznej jubileuszowej Gali Alain Passard przygotował przegrzebki z rodzynkami korynckimi, mousseling z pietruszki oraz zimowym gołąbkiem.

Zanim zaserwowano potrawy przygotowane przez Mistrza, kubki smakowe gości podkręciła przystawka, którą przygotował Maciej Majewski.Od 2014 roku jest on szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Daniem Macieja Majewskiego była troć z bouillabaisse i algami, oraz mus z perlicy z truflą i serem Bursztyn.

Zwieńczeniem kolacji był deser przygotowany przez Dawida Makuranta mistrza cukiernictwa z 14-letnim doświadczeniem. W zeszłym roku objął stanowisko szefa legendarnej cukierni Lourse w hotelu Raffles Europejski. Goście Gali delektowali się urodzinowym tortem urodzinowy z konfiturą morelową z dodatkiem kwiatem czarnego bzu, dacquoise czekoladowym, ganache z mlecznej czekolady oraz musem z gorzkiej czekolady.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.