Mistrzowie kuchni przyrządzą potrawy inspirowane filmami

0
744
W najbliższy piątek w Łodzi rozpocznie się Transatlantyk Festival, posiadający sekcję Kina Kulinarnego, trwającą od 14 do 18 lipca i przygotowaną we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. W ramach projektu organizatorzy zapraszają uczestników na filmy związane z tematyką kulinarną, a następnie na kolacje inspirowane seansami, przygotowane przez najlepszych szefów kuchni w Polsce.

W dniu otwarcia sekcji zostanie zaprezentowany film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” Anga Lee’a, a kolację zaserwuje Wojciech Modest Amaro – zdobywca pierwszej polskiej Gwiazdki Michelin.

W niedzielę będzie można obejrzeć film “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” reżyserii Gillesa de Maistre’a. Dzieło jest portretem jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Tego wieczoru swoje menu zaprezentuje Kurt Scheller wraz z Robertem Skubiszem.

16 lipca inspiracją do kolacji będzie seans “Kubańskie historie”, a znany ze szklanego ekranu kucharz i restaurator Robert Sowa przedstawi menu nawiązujące właśnie do kuchni kubańskiej.

Podczas przedostatniego dnia sekcji widzowie przeniosą się do Izraela dzięki seansowi „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” reżyserii Rogera M. Sherman, a kolację w stylu aszkenazyjskim przygotuje Marcin Popielarz.

Finałowego wieczoru będzie można podziwiać obraz Emily Railsback – „Wino we krwi”, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale, który zainspirował Justynę Słupską-Kartaczowską do stworzenia menu nawiązującego do kuchni gruzińskiej.

Podczas Kina Kulinarnego wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalne dobranymi winami, a także dostępne w wersji wegetariańskiej.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.